[Uitgelicht] Unbrickable – Bricks with Care

1
852
Unbrickable - Bricks with Care

Er gebeurt veel op het gebied van LEGO. Zo is er een constante stroom aan nieuwe sets, worden er tal van evenementen gehouden en is er een gezonde en zeer levende community actief in de Benelux. De meeste LEGO fans zijn met deze voorbeelden bekend, maar er gebeurt ook veel waar niet snel de aandacht op gevestigd is. Als voorbeeld Unbrickable. Zij zetten zich als non-profit in voor de mensen die het lastig hebben in de maatschappij. Dat doen ze met LEGO. Daarom vonden we het tijd om dit non-profit bedrijf, oftewel social enterprise, in de spotlight te zetten.


Unbrickable – Bricks with Care

Unbrickable is een jong non-profit bedrijf dat de focus legt op jongeren tussen de 13 en 21 jaar met enige afstand tot de maatschappij. Deze afstand tot de maatschappij komt in de meeste gevallen door autisme, ADHD of een andere beperking. Unbrickable realiseert voor deze jongeren een geschikte werkplek waar ze hun sociale en werkgerelateerde vaardigheden kunnen ontwikkelen. De ervaring die men heeft, laat zien dat jongeren met bijv. een autisme weinig kans hebben op een bijbaan. Hierdoor stagneert de ontwikkeling van sociale en werkgerelateerde ontwikkeling en kunnen ze vaak niet meekomen met leeftijdsgenoten. Dit kan resulteren in depressies, isolement of een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel van Unbrickable is door middel van betaalde bijbaantjes preventief op te treden tegen deze gevolgen. Daarnaast komen de medewerkers op papier te staan.

Unbrickable Trukton

Door een diversiteit aan activiteiten en werkzaamheden probeert Unbrickable een inkomen te genereren. Het inkomen vloeit vervolgens terug naar het personeel en de middelen die nodig zijn om te kunnen bestaan. Bronnen van inkomsten zijn het verhuren van LSP kits (LEGO Serious Play), een Brickowl winkel, het samenstellen van logo’s en sinds kort ook LEGO sets d.m.v. crowdfunding. Bij alle werkzaamheden die hierbij komen kijken zijn de jongeren zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren ervan. Natuurlijk gebeurt dit wel met de nodige begeleiding, maar het streven is om ze gelijkwaardig te behandelen. Dit geldt ook voor de verdiensten en het op papier komen staan. De jongeren hebben dezelfde rechten en genieten hetzelfde loon als de rest van het personeel.


Wat vind jij van dit concept?

We zijn benieuwd of jij al eens van Unbrickable gehoord hebt en wat je van dit concept vindt? Laat het weten in een reactie onder dit artikel of via social media.

Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:

– Op deze pagina vind je alle aankomende LEGO Evenementen!
– Groot aanbod aan LEGO MOC’s vind je hier!