Review: Ultimate LEGO Star Wars

3
1307
Ultimate LEGO Star Wars

Afgelopen oktober kwam het LEGO Star Wars: Ultimate LEGO Star Wars boek uit. Dit boek zou volgens de beschrijving vol zitten met feiten en details over LEGO Star Wars sets door de jaren heen. We hebben het boek mogen ontvangen van Meis en Maas om te reviewen. Wat wij van het boek vinden en of jij het boek aan je collectie toe moet voegen lees je hieronder.

Ultimate LEGO Star Wars

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

De voor- en achterkant van het boek zijn mooi, doch simpel vormgegeven. Op de voorkant is een gedeelte te zien van de Millennium Falcon, wordt er in het kort aangegeven wat er behandeld wordt in het boek en het is overduidelijk dat het boek gaat over LEGO Star Wars. De letters aan de voorkant en op de rug van het boek zijn voorzien van een blinddruk waardoor het boek net iets luxer aanvoelt.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

De achterkant van het boek geeft niet veel meer bloot dan wat al aan de voorkant beschreven staat, maar juist dit wekt in onze ogen meer nieuwsgierigheid op naar de inhoud van het boek.

Wezens, voertuigen, karakters en meer…

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Bij het openslaan van het boek valt ons op dat de binnenkant van de kaft en de eerste bladzijde voorzien is van een mooie visual. Het betreft hier de LEGO Star Wars 75050 Vader’s TIE Advanced vs A-Wing Starfighter set. Een bladzijde verder treffen we de inhoudsopgave van het boek aan, een inhoudsopgave die zeker niet overbodig is. Je kunt hier snel vinden wat je wilt weten over een bepaald wezen, locatie, personage en voertuig, mits je een beetje thuis bent in de namen van deze wezens, locaties, personages en voertuigen.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

De inleiding van het boek is een sectie die minstens zo belangrijk is als de inhoudsopgave. De inleiding geeft je door middel van een tijdlijn een beeld van de LEGO sets en Star Wars films en animatieseries door de jaren heen. Dit is van belang zodat jij precies weet waarop een bepaalde LEGO set gebaseerd is. Er wordt ook kort uitleg gegeven over hoe je het boek gebruikt.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Het boek is onderverdeeld in verschillende secties. Denk hierbij aan personages, locaties, voertuigen, wapens en wezens. Bij de personages en wezens wordt er veel informatie gegeven over de sets waarin deze personages en wezens voorkomen. Zo is te zien in welk jaar het figuurtje of wezen voor het eerst verscheen, in welke set dat was/is, en of er meerdere varianten van zijn. Naast dit wordt er ingegaan op de specialisme van het personages of wezen in kwestie (zodra van toepassing), zijn/haar thuiswereld, soort en groepering.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Als voorbeeld nemen we C-3PO. C-3PO kent door de jaren heen veel varianten. Al deze varianten staan afgebeeld, waaronder zeer exclusieve of lastig aan te komen varianten. Onder de Minifigs staan de jaren aangegeven waarin het betreffende Minifiguurtje voor het eerst verschenen is en in welke set(s) dat was. Linksonder de grote C-3PO Minifig is te zien in welke Episode of serie C-3PO voor komt, wie de fabrikant is (Cybot Galactica), wat het type is (Protocol Droid), de groepering (Rebellen, Verzet), en wat achtergrond informatie over C-3PO als karakter.

Hetzelfde principe geldt voor de overige Protocol Droids op de pagina. Waar mogelijk wordt zoveel mogelijk verteld over het karakter/Minifig.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Bij de voertuigen wordt in feite dezelfde informatie verteld, maar het grote verschil is dat er uitgebreid ingegaan wordt op de verschillende uitgebrachte versies van een LEGO Star Wars voertuig. Wederom is het verschijningsjaar vermeld, maar ook de Minifigs die bij de set horen, het thema (Classic), de set-nummers, fabrikant, het model en type. Naast dit verteld een LEGO Designer kort nog wat over de set. In het geval van de LEGO AT-AT verteld Jens Kronvold dat het een lastig model is te ontwerpen vanwege het zware lijf en de lange poten.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

De locaties die zowel in de films en series voorkomen zijn in de loop der jaren ook door LEGO gebruikt voor inspiratie voor hun sets. Het boek neemt je mee op reis langs al deze locaties en de bijbehorende LEGO sets. De locaties zijn zowel planeten, als plaatsen of gebouwen op de planeten. De informatie die je kunt lezen is vrij uitgebreid. Het ligt wel een beetje aan de locatie hoeveel details en achtergrond informatie je vindt, maar over het algemeen wordt hier hetzelfde principe toegepast zoals bij de karakters en voertuigen.

Zo is te lezen op welke periode of film de set(s) die je ziet is gebaseerd. Ook wordt er ingegaan op de regio, de sector, en het systeem waarin een planeet zich bevindt. Op de onderstaande foto is te zien dat dit wordt toegepast bij Dagobah met Yoda’s Hut en Scarif met de Battle on Scarif set. Naast de grote sets is er ook ruimte voor de kleinere sets die gebaseerd zijn op deze locaties.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Om jullie een betere indruk te geven van de details en de uitgebreidheid van het boek, hebben we hieronder twee foto’s geplaatst. De eerste behandeld de Star Destroyers en de tweede foto de Millennium Falcon’s door de jaren heen. De Millennium Falcon is verdeeld over vier bladzijdes, en dit geeft al aan hoe uitgebreid dit boek is.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info
Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Last but not least, de set index. Waar we het in het begin van de review hadden over de handigheid van de inhoudsopgave, gaan we het hier hebben over hoe super handig de set index is. De set index is in feite één grote verzameling van alle LEGO Star Wars sets die LEGO heeft uitgebracht. Dit is op een handige, doch simpele manier gedaan.

De sets zijn onderverdeeld in de jaartallen waarin de set uitgebracht werd. Zo zie je dat de index begint met 1999 en eindigt met de eerste helft van 2017. Onder de jaartallen vind je de set-nummers weer met de bijbehorende naam van de set, waarna de bladzijdes volgen waarop je de betreffende set kunt vinden. Dit is voornamelijk ideaal als je alles van LEGO Star Wars wilt verzamelen of wanneer je op zoek bent naar die ene LEGO set waarvan je niet precies het nummer meer weet.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Na de set index volgt de normale index die uit zes bladzijdes bestaat. Mocht je ergens snel op zoek naar zijn dan zit je op deze pagina’s goed. Het boek wordt afgesloten met een fraaie prent aan de binnenkant van de kaft van het boek.

Ultimate LEGO Star Wars
©2017 Bouwsteentjes.info

Conclusie

Het Ultimate LEGO Star Wars boek is met recht ultimate te noemen. Echter moeten we er rekening mee houden dat LEGO de Star Wars licentie voorlopig niet los zal laten en dat het boek daarom enkel en alleen handig is voor sets tot de eerste helft van 2017. Dit doet echter niet af aan de kwaliteit of het belang van het boek. Het boek is namelijk een zeer uitgebreide naslag werk te noemen. Dit is zowel handig voor de LEGO fans onder ons, maar ook voor Star Wars fans die zich graag verdiepen in de rijke historie van LEGO Star Wars sets. Het boek is wat aan de prijs, maar het is de prijs ook geheel waard. Het is te merken dat er maanden werk in het boek heeft gezeten en er is niet bespaard op de informatie die vermeld wordt. Dit is zo enorm uitgebreid dat dit boek zich daarom met recht het Ultimate LEGO Star Wars boek mag noemen.

Onze score kun je onderaan dit bericht vinden. Ben je echter al enthousiast geworden en wil je dit boek kopen dan kun je hem bestellen bij Bol.com. Er zijn twee versies van het boek waarvan één in het Nederlands.

Ultimate LEGO Star Wars (NL)Ultimate LEGO Star Wars (Eng)

Onze mening en conclusie van dit boek is geheel onafhankelijk. De uitgever, nog de auteurs hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. We willen Meis en Maas bedanken voor het opsturen van het Ultimate LEGO Star Wars boek.


Wist je dat:

– We elke maand een polybag verloten onder alle reacties van die maand op de website?
– We een LEGO Winkelpagina hebben met LEGO winkels in de Benelux?
– We een LEGO aanbiedingenpagina hebben met de beste deals die er momenteel zijn?
– Je op deze pagina veel gave LEGO MOC’s kunt vinden?
– We een LEGO Woordenboek hebben met alle termen die jij moet weten als LEGO fan?

Dit artikel bevat affiliate/gesponsorde links

RECENSIEOVERZICHT
Prijs/kwaliteit
10
Compleetheid
7
Informatievoorziening
10
Verzamelwaarde
9
Vorig artikelLEGO Minecraft winter 2018
Volgend artikelLEGO Batman Movie 70922 The Joker Manor
Beheerder van Bouwsteentjes.info en LEGO Ambassador. Mijn favoriete LEGO thema's zijn LEGO GWP, LEGO Creator (Expert), LEGO Minifigures, LEGO Exclusives, LEGO Polybags en LEGO Games.