[Review] LEGO Star Wars 75230 Porg

2
675
LEGO Star Wars 75230 Porg

Chewbacca lust ze rauw en gebakken, LEGO Star Wars fans zijn er minder enthousiast over. Dat is als we het commentaar, dat de set ten tijde van het verschijnen kreeg, in gedachten houden. De veelal negatieve commentaren maakte ons toch benieuwd of dit wel terecht is. Daarom nemen we in deze review de LEGO Star Wars Porg onder de loep. 


LEGO Star Wars 75230 Porg

LEGO Star Wars 75230 Porg

De set is voorzien van zes genummerde zakjes met LEGO onderdelen, een instructieboek en een stickervel met daarop de sticker voor de standaard. De set bevat in totaal 811 onderdelen en kent een verkoopadviesprijs van €79,99. De gemiddelde prijs per onderdeel komt hierdoor terecht op €0,10. Een nette prijs voor een LEGO Star Wars set.

LEGO Star Wars 75230 Porg

LEGO Star Wars 75230 Porg

Het bouwen van de Porg begint met het frame waarop de verschillende delen van het lichaam bevestigd worden. Het frame is daarmee het meest saaie van de gehele bouw, maar essentieel voor de vormgeving van de Porg en de speelfunctie die de set bevat. In feite bestaat de Porg uit modules. Juist dat maakt dat de set leuk is om te bouwen, want de Porg komt langzamerhand tot leven. Ondanks het gebruik van modules is het een stevig gebouwde set en de elementen laten niet makkelijk los.

LEGO Star Wars 75230 Porg

Het bouwen van de modules is een leuke bezigheid. Dit komt mede door de details die LEGO heeft verwerkt om het model er zo natuurgetrouw uit te laten zien. Daarnaast voelt het niet repetitief aan en elke module is, op de vleugels en zijkanten na die in spiegelbeeld gebouwd worden, uniek op zijn eigen manier. Het gebruik van bricks met afgeronde bovenkant voor de buik en de zijkanten van het lichaam, zorgen voor een mooi bol geheel zoals dat bij de Porg het geval is. De vleugels zijn opgebouwd door middel van plates en zijn qua grootte goed in verhouding met de rest van het model. De oranje gekleurde pootjes steken mooi af bij de rest van het geheel.

LEGO Star Wars 75230 PorgHoewel de Porg aan de voorkant mooie ronde vormen heeft, is dit op de rug, de staart en aan de achterkant van de flanken niet het geval. Hier is het model opgebouwd met een mix aan plates, cheese slopes, bricks en steen elementen om het idee van veren te creëren. Dit effect komt bijzonder mooi tot zijn recht en is daarnaast leuk om te bouwen.

LEGO Star Wars 75230 Porg

De kop bestaat eveneens uit modules die respectievelijk bestaan uit de bek, de bovenkant, zijkanten, achterkant en de ogen. Ook hier is het idee van veren gecreëerd dat door middel van de nieuwe plates met boog en 45° hoek wordt gerealiseerd. De bek van de Porg kan open- en dichtgeklapt worden door de staart naar beneden te drukken. Dit zorgt eveneens dat de vleugels op en neer gaan. Het effect is minimaal, maar doet wat het moet doen. Het is geen speelfunctie waar je je uren mee kunt vermaken, maar zorgt wel voor de nodige accentuatie. Helaas zal de bek standaard dicht zijn en zal de bek enkel open kunnen zodra je de staart naar beneden drukt. LEGO had hier een soort van slot moeten toevoegen zodat het model makkelijk op twee manieren ter display kan worden gezet.

LEGO Star Wars 75230 Porg

Conclusie

LEGO Star Wars 75230 Porg

De Porg is een mooie set die wellicht niet elke Star Wars fan zal bekoren. Dit is typisch een set die je moet bouwen om te snappen hoe leuk hij is. De bouwtechnieken zijn namelijk interessant en afwisselend. Het speelplezier is minimaal. Dit is niet erg, de set is met name bedoeld om ter display te zetten. De functie om de vleugels op een neer te bewegen en de bek te openen is een leuke toevoeging, helaas kan dit niet standaard op slot gezet worden. Hierdoor ben je genoodzaakt er een steentje tussen te drukken. De Porg ziet er natuurgetrouw uit en de kruising tussen een papegaaiduiker en pinguïn is goed te herkennen. De prijs/kwaliteit van de set is in orde en de set is veelal goedkoper te vinden dan de adviesprijs. Het is daarnaast een unieke set die voor zowel Star Wars fans als niet Star Wars fans leuk is om in huis te halen.

LEGO Star Wars 75230 Porg

8.2

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Bouwplezier

9.0/10

Speelplezier

6.0/10

Originaliteit

10.0/10

Verzamelwaarde

9.0/10

Pluspunten

  • Porg ziet er zeer natuurgetrouw uit
  • Leuke bouwtechnieken
  • Ideaal om ter display te zetten

Minpunten

  • Functie is leuk, maar kan niet op slot gezet worden
  • Weinig speelplezier