[Review] LEGO Star Wars 75229 Death Star Escape

2
958

Begin 2019 zijn er in het thema Star Wars 11 nieuwe sets verschenen. Eén van de sets is de 75229 Death Star Escape. De scene die het uitbeeldt komt al voor in de twee UCS Death Star versies, maar is nu voor het eerst verkrijgbaar als losse set. Hoe dicht komt deze set bij de beroemde scene uit Star Wars A New Hope en is het de moeite waard om aangeschaft te worden? Hieronder vind je het antwoord.


LEGO Star Wars 75229 Death Star Escape

LEGO Star Wars 75229 Death Star Escape box

De set bestaat uit 329 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €34,99. Het gemiddelde per onderdeel komt hierdoor terecht op €0,11. Voor een Star Wars set is dit een redelijke prijs. In de doos bevinden zich drie genummerde zakjes en het instructieboekje. Wat opvallend is dat er geen stickers toegevoegd zijn.

De Minifigures

LEGO Star Wars 75229 Minifigures

Er zijn drie Minifiguren en een Mouse Droid aanwezig. De Minifiguren bestaan uit een Stormtrooper, Luke Skywalker en Princess Leia. De Stormtrooper heeft een nieuwe helm gekregen. De grootste verandering zit hem in het vizier bij de ogen. Deze zit hoger vergeleken met de oude versie. De vraag is of het vizier nu niet te hoog zit. Luke Skywalker en Princess Leia zijn twee nieuwe Minifiguren. Luke Skywalker draagt zijn Tatioone outfit waarbij er een geslaagde overgang is gemaakt tussen zijn torso en benen. Een mooie extra toevoeging is zijn witte riem, die hij voor het eerst draagt. Princess Leia draagt een wit gewaad met een riem. Alleen haar torso heeft een print. Hoogtepunt is natuurlijk haar karakteristieke kapsel. Een leuke extra is de Mouse Droid. Zowel Luke Skywalker als Princess Leia zijn uitgerust met een dubbel gezicht. De torso’s van de drie Minifiguren bevatten een print, waarbij die van de Stormtrooper en Princess Leia opvallen vanwege de mooie details.

LEGO Star Wars 75229 Minifigures

De bouw

Het in elkaar zetten van de set is niet al te moeilijk. De afwerking had wel wat netter gekund. De achterkant van de schuifdeur lijkt half afgemaakt. De Technic LEGO onderdelen zijn duidelijk zichtbaar en niet mooi weggewerkt. Doordat het schuifplatform geleid moet worden zit er een gat tussen de vloer en de onderkant van de deur. Bij de bewuste scene in de film is de deur helemaal gesloten. Dit stoort en had beter op een betere manier ontworpen kunnen worden.

LEGO Star Wars 75229

Het uiteindelijke resultaat valt wat tegen. Alleen het gedeelte aan de voorkant van de schuifdeur is realistisch nagemaakt. In het filmfragment staan er drie Stormtroopers een etage hoger bij een identieke schuifdeur waarbij Luke Skywalker en Princess Leia proberen te ontsnappen. In deze set wordt er gebruik gemaakt van één Stormtrooper die op een verhoging staat. Dat de twee Stormtroopers die in de scene achter de deur staan niet in de set zijn opgenomen is te begrijpen, maar een toevoeging van een tweede of derde Stormtrooper had wel voor meer aanzien gezorgt. De lightsaber en Mouse Droid zijn een leuke toevoeging, maar beide komen niet in het bewuste filmfragment voor.

LEGO Star Wars 75229

De set is overduidelijk bedoelt als speelset, en daar is genoeg plezier aan te beleven. Met behulp van een draaiknop kan de Stormtrooper van zijn verhoging getorpedeerd worden, de vloer kan heen en weer geschoven worden en de deur kan open- of dichtgeschoven worden. Luke en Leia kunnen door middel van de haak naar de overkant slingeren. Door het gebruik van scharnierelementen kan de set gedeeltelijk uit elkaar geschoven worden zodat je tijdens het spelen overal net iets beter bij kunt komen.

LEGO Star Wars 75229

Conclusie

LEGO Star Wars 75229 overview

De scene die je met de set na kunt maken en spelen is te herkennen, maar helaas is de uitvoering wat middelmatig. Qua speelplezier is er genoeg te beleven en de set zal daarom met name voor kinderen interessant zijn. AFOL’s die hem graag ter display willen zetten zullen er minder plezier aan beleven. De prijs is voor een Star Wars set redelijk standaard, maar door de slechte afwerking voelt het te duur aan. De Minifigures zijn gedetailleerd en maken veel goed.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

LEGO Star Wars 75229 Death Star Escape

6.8

Prijs/Kwaliteit

6.0/10

Speelplezier

8.0/10

Bouwplezier

6.0/10

Minifigures

9.0/10

Verzamelwaarde

5.0/10

Pluspunten

  • Mooie nieuwe minifiguren van Luke Skywalker en Princess Leia
  • Bevat een aantal leuke speelfuncties

Minpunten

  • Set lijkt maar summier op het filmfragment
  • Niet bedoeld als display-set
  • Slecht afgewerkt