[Review] LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

0
983
https://click.linksynergy.com/deeplink?id=lFWN/yX1zOg&mid=24340&murl=https%3A%2F%2Fshop.lego.com%2Fnl-NL%2FX-Wing-Starfighter-75218

De afgelopen jaren heeft LEGO een aantal X-Wing modellen uitgebracht met als laatste de 75149 Resistance X-Wing Fighter uit 2016. De vorige X-Wing Starfighter dateert alweer van 6 jaar geleden, het UCS model van 2013 niet meegerekend. In augustus is er een vernieuwde versie van dit iconische toestel door LEGO op de markt gebracht. Is de 2018 versie van de X-Wing Starfighter de moeite waard om in je collectie op te nemen? Zie hieronder onze bevindingen.


Visuals en inhoud

Op de voorkant van de, overigens goed gevulde, LEGO doos zien we de Red Five X-Wing Starfighter vol in actie. Luke Skywalker zit midden in een gevecht. Samen met zijn vaste maatje R2-D2 probeert hij de vijand uit te schakelen zonder dat hij zelf schade oploopt. Op de doos zijn de nodige logo’s weergegeven en zijn de vier bijgevoegd minifiguren te zien. Van links naar rechts zijn dit R2-Q2, Biggs Darklighter, R2-D2 en Luke Skywalker.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Op de achterkant van de doos zien we de Red Three X-Wing van Biggs Darklighter. Biggs is blijkbaar net terug gekomen van een missie en maakt aanstalten om uit te stappen. R2-Q2 staat op de grond hem op te wachten. Een mooie verbetering aan de 2018 versie van de X-Wing is dat R2-Q2 of R2-D2 niet meer zijwaarts plaats hoeft te nemen in het toestel. In plaats daarvan kunnen ze, net als de piloot, recht in het toestel zitten. Verder worden een aantal speelfuncties uitgelegd, waaronder het openen en sluiten van de vleugels en de werking van de diverse shooters. Tevens kan het landingsgestel aan de voorkant van het toestel ingeklapt worden tijdens het vliegen. Helaas is de doos voorzien van doordrukstrips en dat zal verzamelaars teleurstellen.

Zoals eerder aangegeven is de doos goed gevuld. Met zes genummerde zakjes met LEGO onderdelen, een instructieboek en een onvermijdelijke stickervel. De set bestaat uit 731 onderdelen. De verkoopadviesprijs van LEGO voor deze set is € 99,99. Hierdoor komt de prijs terecht op € 0,14 per onderdeel. Dit is behoorlijk aan de hoge kant en iets wat de afgelopen jaren helaas bijna standaard zien bij LEGO Star Wars sets.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Minifigures

De set bevat vier Minifiguren, Luke Skywalker, R2-D2, R2-Q2 en Biggs Darklighter. De laatste keer dat Biggs Darklighter voorkwam in een set was in 2002 in de 7142 X-Wing Fighter. De laatste versie van R2-Q2 stamt uit 2011. De droid zat in set 7915 Imperial V-Wing Starfighter. Ze zijn daarom een mooie toevoeging aan deze set.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Luke Skywalker en Biggs Darklighter dragen een identiek vliegpak die al eerder is gebruikt in andere sets. Het vliegpak is gedetailleerd weergegeven. De helmen met oranje vizier zijn nieuw en zijn nog niet eerder in een set voorgekomen. De helmen zijn mooi vormgegeven met ieder een eigen print. De versie van R2-D2 komt al in 7 verschillende sets voor en is derhalve al bekend bij de Star Wars liefhebbers. De donkergrijze R2-Q2 heeft in grote lijnen dezelfde print als R2-D2 maar dan in een andere kleurstelling. Desondanks is het een leuke toevoeging voor in je Star Wars minifiguren collectie.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

R2-D2 en R2-Q2 hebben beide geen print aan de achterkant. Bij Luke Skywalker en Biggs Darklighter bevat alleen het torso een print van hun vliegpak. De benen zijn niet bedrukt.

Het resultaat

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

De 75218 X-Wing Starfighter is een leuke set om te bouwen, het bevat een aantal interessante bouwtechnieken. Nieuw in deze set is het mechanisme voor het openen en sluiten van de vleugels. Door middel van het bedienen van de tan kleurige knop bovenop het toestel, in het midden van de vleugels, kunnen de vleugels respectievelijk geopend of gesloten worden. Dit systeem is een verbetering ten opzichte van eerdere X-wing versies. Als de schuifknop richting cockpit wordt geschoven worden de vleugels geopend. Het sluiten van de vleugels wordt gerealiseerd door de schuifknop richting de staart van het toestel te schuiven. De vleugels worden in de juiste positie gehouden met behulp van elastiekjes. De elastiekjes blijven goed op hun plek zitten ongeacht in welke stand de vleugels gepositioneerd zijn.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Het uiteindelijke model van de X-Wing is een indrukwekkend toestel geworden. Het oog voor detail is verbluffend. Door gebruik van de kleur New Dark Red komt de LEGO versie behoorlijk dicht in de buurt bij de kleurstelling van de echte X-Wing die gebruikt wordt in Episode IV. De AFOL’s onder ons kunnen de shooters misschien wat minder waarderen dan kinderen. Ze zijn gelukkig makkelijk te verwijderen zonder dat je afbreuk doet aan het oorspronkelijke model. Een leuke toevoeging zijn de twee meegeleverde tiles waarmee je kunt kiezen tussen de Red Five X-Wing Starfighter van Luke Skywalker of de Red Three X-Wing Starfighter van Biggs Darklighter.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Conclusie

Lego Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

Met de 75218 X-Wing Starfighter heeft LEGO één van de beste versies van de Red Five X-Wing Starfighter tot nu toe gemaakt. Het nieuwe mechanisme voor het open en sluiten van de vleugels werkt perfect, het feit dat de droids nu op de juiste manier plaats kunnen nemen in het toestel en de toevoeging van R2-Q2 en Biggs Darklighter maken het aanschaffen van deze set de moeite meer dan waard.

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door LEGO. Onze mening en conclusie van de LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter is geheel onafhankelijk. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. We willen LEGO bedanken voor het voorzien van een review-exemplaar.

LEGO Star Wars 75218 X-Wing Starfighter

8.4

Prijs/kwaliteit

6.0/10

Speelplezier

9.5/10

Bouwplezier

9.0/10

Minifigures

8.5/10

Verzamelwaarde

9.0/10

Pluspunten

  • Leuke build
  • Toevoeging van R2-Q2 en Biggs Darklighter
  • Oog voor detail
  • Voor de kinderen leuke features voor uren speelplezier

Minpunten

  • Te hoge adviesprijs
  • Voor de AFOL's het gebruik van de shooters in de set
  • Gebruik van doordrukstrips voor het openen van de doos
Vorig artikel[Review] LEGO 40293 Christmas Carousel
Volgend artikel[Nieuws] Extra dubbele VIP punten december ’18
Sinds 2017 schrijf ik voor Bouwsteentjes.info. Het begon allemaal het schrijven van een gastreview. Aangezien dit naar meer smaakte is mij gevraagd of ik Retro Reviews wilde gaan schrijven. En zo geschiedde! Mijn favoriete thema's zijn Scooby Doo, Star Wars, Architecture en Creator Expert. Sinds kort is daar nog een nieuwe verslaving bijgekomen, namelijk het verzamelen van LEGO Star Wars sleutelhangers.