Review: LEGO Star Wars 75211 Imperial TIE Fighter

1
734

Door de jaren heen heeft LEGO diverse Star Wars TIE Fighters op System-schaal uitgebracht. De meest recente versie komt uit de Han Solo film van 2018. In onze review werpen we een nadere blik op deze nieuwste Imperial TIE Fighter, en vergelijken we het model ook met z’n directe voorganger, de First Order TIE Fighter uit 2015.


Visuals en inhoud

Op de voorkant van de doos vliegt de Imperial TIE Fighter in volle actie het beeld in, met groene laserstralen uit de twee laser kanonnen. Aan de explosies en Star Destroyers op de achtergrond is te zien dat het een scène uit een ruimtegevecht is. Links onderin zien we de vier minifiguren die in deze set meegeleverd worden, waaronder Han Solo in zijn rol uit de Solo film. Eén opmerking dient hier wel gemaakt te worden. In de films schieten Imperial TIE Fighters met groene laser kanonnen zoals op de foto ook te zien is. In de set daarentegen worden rode laser pijlen meegeleverd voor de veer-schieters. Hier hadden uiteraard groene laser pijlen meegeleverd moeten worden voor hogere film accuratesse.

Op de achterkant zien we de TIE Fighter geland op de vleugels met op de grond enkele troepen in vuurgevecht. De piloot zit op zijn stoel in de cockpit, wat goed zichtbaar is omdat de bovenkant en voorkant opengeklapt zijn. Als actie functie van de TIE Fighter worden de laser pijlen getoond die middels de bekende veer-schietfunctie afgeschoten kunnen worden.

Wanneer we de doos openen vinden we hierin vijf genummerde LEGO zakjes en het instructieboekje in plastic folie. Het boekje is behoorlijk dun, en dat komt omdat er in deze set redelijk wat herhaling zit. De zijvleugel hoeft maar één keer in stappen uitgelegd te worden, waarna er bij het eindresultaat eenvoudig “2X” staat. Verder valt direct op dat er geen stickers in deze set aanwezig zijn en dat is een pluspunt. De set bestaat uit 519 LEGO onderdelen en met een officiële LEGO prijs van €79,99 komen we uit op ruim 15 cent per onderdeel. Dit vinden we toch wel aan de hoge kant.

De Minifigures

De vier minifiguren die in deze set zijn meegeleverd bestaan van links naar rechts uit Tobias Beckett in het uniform van een Imperial Mudtrooper, Han Solo in het uniform van een Imperial Mudtrooper inclusief cape en helm, een Mimban Stormtrooper inclusief cape en modderig geprinte helm, en een Imperial Pilot die de TIE Fighter bestuurt. Van de vier minifiguren heeft alleen Han Solo een tweezijdig bedrukt hoofd met alternatieve gezichtsuitdrukking. De prints op de minifiguren zijn zoals we tegenwoordig van LEGO gewend zijn zeer gedetailleerd op zowel de voor- als achterkant.

De Bouw

Na ongeveer een uur bouwen zijn we zo ver en kunnen we de voltooide Imperial TIE Fighter van alle kanten bewonderen. Deze LEGO Imperial TIE Fighter volgt heel behoorlijk de kleurstelling uit de films. De zijvleugels die energie uit zonlicht opvangen zijn zwart zoals het in de films weergegeven wordt, en de ‘spaken’ zijn licht grijs. In veel opzichten lijkt deze Imperial TIE Fighter zelfs behoorlijk op de UCS TIE Fighter (set 75095) uit 2015, alleen kleiner en minder gedetailleerd. Aan de voorzijde zien we verder het ronde raam waardoor de piloot zijn doelwit kan zien en de twee (rode) laser pijlen die vanuit de ingebouwde veer-schieters afgeschoten kunnen worden.

Aan de achterkant zien we centraal in het midden de ionen-reactor met de twee rode noppen als stuurraketten. Onderin zien we de enigszins uitstekende uiteinden van de laser pijlen die afgeschoten kunnen worden door ze iets omhoog te duwen.

In de close-up foto kunnen we goed de piloot in zijn cockpit aanschouwen, en zien we de aansluiting van het middengedeelte op de zijvleugel. Ook zien we hier in detail hoe de afgeronde vorm van de cockpit gerealiseerd wordt, onder meer door gebruik van enkele nieuwe LEGO elementen. Hier komen we in het volgende onderdeel nog op terug.

Vergelijking met z’n voorganger

Zoals we in de inleiding al hebben aangegeven plaatsen we deze Imperial TIE Fighter naast de vorige LEGO TIE Fighter, namelijk de First Order TIE Fighter uit 2015.

Op de foto is goed te zien dat de twee TIE Fighters vrijwel identiek zijn van formaat, hoewel de centrale cockpit van de First Order TIE Fighter iets groter is en wat meer afgeronde vormen heeft. Het moet ook iets groter zijn omdat er bij de First Order TIE Fighter twee personen (minifigs) in moeten passen, terwijl de Imperial TIE Fighter een éénpersoons schip is.

De aansluiting van het middenstuk op de twee ‘vleugels’ is technisch identiek aan elkaar, maar de afwerking eromheen is wel verschillend. Wat vooral opvalt, zeker tijdens het bouwen, is het gebruik van nieuwe LEGO elementen in de Imperial TIE Fighter. Deze nieuwe elementen bestonden nog niet toen de First Order TIE Fighter werd ontworpen zodat er toen voor andere oplossingen gekozen werd.

Een aantal in het oog springende nieuwe LEGO elementen zijn de volgende:

De meest linker, cirkelvormige plate met gat in het midden, wordt gebruikt bij de aanhechting van het middengedeelte op de vleugel. Hierdoor verloopt die aanhechting visueel minder abrupt dan het geval is bij de First Order TIE Fighter. De drie getoonde grijze elementen worden gebruikt om de vormen rond de cockpit vloeiender te maken, en het middelste (bruine) element is een erg welkom nieuw element ten behoeve van SNOT bouwmethodes.

Wanneer we de twee verschillende TIE Fighters meer van de zijkant bekijken zien we direct dat de kleuren zijn omgedraaid tussen de twee varianten. Ook is wederom het verschil in aanhechting van de ‘vleugels’ duidelijk te zien. En hoewel de First Order TIE Fighter zeker ook z’n charmes heeft zijn wij toch meer gecharmeerd van de kleurstelling van de klassieke Imperial TIE Fighter.

Conclusie

Vergeleken met z’n voorganger, de First Order TIE Fighter van 2015, is deze Imperial TIE Fighter van 2018 geen revolutie maar een evolutie. De voornaamste kenmerken en opbouw zijn niet veranderd, maar in diverse details is toch te zien dat LEGO de afgelopen drie jaar nog verbetering heeft kunnen doorvoeren op een redelijk uitontwikkeld model. Ook het gebruik van nieuwe LEGO onderdelen die pas de afgelopen paar jaar zijn toegevoegd helpen hierbij. Voor een Star Wars liefhebber die de UCS TIE Fighter niet kan of wil betalen, is deze LEGO System formaat Imperial TIE Fighter op dit moment wel de mooiste variant. Qua prijs zijn we alleen wel minder enthousiast. Maar voor wie slim winkelt is deze mooie Star Wars Imperial TIE Fighter wel met korting te vinden en dan mag die zeker niet in de collectie van een Star Wars fan ontbreken!

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door LEGO. Onze mening en conclusie van de LEGO Star Wars 75211 Imperial TIE Fighter is geheel onafhankelijk. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. 

LEGO Star Wars 75211 Imperial TIE Fighter

7.8

Prijs/kwaliteit

6.0/10

Speelplezier

8.5/10

Bouwplezier

8.0/10

Minifigures

8.5/10

Pluspunten

  • Mooiste system formaat TIE Fighter
  • Gedetailleerde minifiguren
  • Stevig en 'swooshable'

Minpunten

  • Te hoge prijs
  • Korte bouwtijd
  • Weinig speel opties
Vorig artikel[Bouwwedstrijd] LEGO Ideas Create a Bricktastic Pop-Up Story
Volgend artikel[Uitgelicht] LEGO Ideas Microscale LEGO Trains
Als kind bouwde ik van alles en nog wat met LEGO, maar toen ik ouder werd liet ik de LEGO-liefde lange tijd links liggen. In 2015 kwam die oude liefde echter weer helemaal terug. De LEGO thema's waarin ik het meest geïnteresseerd ben zijn Star Wars, Ideas, en Creator. Binnen Creator dan weer voornamelijk de Creator Expert sets zoals de Modular gebouwen en de Expert Cars, hoewel sommige Creator 3-in-1 sets mij ook erg aanspreken. In het dagelijkse leven ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen die ik ook de liefde voor LEGO probeer door te geven. Inmiddels ben ik geen redacteur meer op Bouwsteentjes.info, maar het verzamelen en bouwen van LEGO blijft ik met veel plezier doen.