[Review] LEGO Harry potter 75955 Hogwarts Express

3
2260
Review LEGO Harry potter 75955 Hogwarts Express

Naar aanleiding van het uitkomen van de film ‘Fantastic Beasts and where to find them’ heeft LEGO dit jaar een nieuw thema in het leven geroepen te weten Wizarding World. Dit thema bevat een aantal sets van Fantastic Beasts en Harry Potter. Onder het subthema Harry Potter is er onder andere set 75955 Hogwarts Express uitgebracht. De set gaan we in deze review eens nader bekijken.


LEGO Harry potter 75955 Hogwarts Express

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De doos bevat zeven zakjes met LEGO onderdelen, een instructieboek en een stickervel. Ondanks het stickervel bevat de set ook een aantal bedrukte onderdelen. In totaal is de set 801 onderdelen rijk. Met een verkoopadviesprijs van €89,99 komen het gemiddelde op €0,11 per onderdeel. Voor een set met licenties is dit geen gekke prijs.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

Minifigures

De set wordt geleverd met zes Minifiguren; Harry Potter, Ron Weasley, Hermione Granger, Remus Lupin, Trolley Witch en een Dementor. Om het verschil aan te geven tussen de jeugd en de ouderen zijn de minifiguren van Harry, Ron en Hermione voorzien van korte benen.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

In tegenstelling tot de Minifiguren in de Harry Potter CMF serie, kunnen deze beentjes niet bewegen. Ron Weasley draagt een geruite jas. Met zijn donker oranje haar en de sproeten op zijn gezicht is hij een opvallende verschijning in deze set. Harry Potter draagt een blauwe jas en heeft zijn karakteristieke bril op. Hermione Granger heeft een gestreepte trui aan met aan de voorkant twee zakken waar ze eventueel haar handen in kan doen als ze koud zijn. Haar lange haar valt mooi over haar schouders heen.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De Minifiguren zijn voorzien van dubbelzijdige beprinte hoofdjes. Op de voorkant hebben ze een glimlach op hun gezicht en de achterkant bevat geschrokken en angstige uitdrukkingen. Deze uitdrukkingen zullen waarschijnlijk door de Dementor veroorzaakt zijn.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De Trolley Witch is al een dame op leeftijd en dit is goed af te leiden door haar grijze kapsel, de rimpels op haar voorhoofd en de kraaienpootjes bij haar ogen. Ze heeft een donker rode vest aan met een roze blouse. Remus Lupin ziet er ietwat groezelig uit met zijn grijsblauwe jas met daaronder een olijfgroene vest. Zijn gezicht ziet er perfect uit met daarop prints van zijn snor, sik, stoppels en krassen. De Dementor ziet er angstaanjagend uit met zijn gescheurde zwarte gewaad, holle wangen en open mond. De overgang van zwart naar transparant van de benen geeft het effect alsof het lijkt dat de Dementor ook echt zweeft.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De Trolley Witch en Remus Lupin zijn beide voorzien van twee gezichten. De Trolley Witch heeft een angstige blik in haar ogen. Van de schrik staat haar mond wagenwijd open. Remus Lupin zijn gezicht is getransformeerd naar dat van een weerwolf. De holle blik in zijn ogen en het feit dat hij zijn tanden laat zien maakt het dat je hem liever niet tegen wilt komen. De achterkant van de Dementor laat heel goed zijn gescheurde en toegetakelde gewaad vol met gaten zien.

De bouw

Met de eerste twee zakjes LEGO wordt het King’s Cross station gebouwd. Het perron is voorzien van een spoorbrug met klok. Tussen perron 9 en 10 bevindt zich de doorgang naar perron 9¾. Het verschil tussen beide werelden wordt mooi weergeven door de verschillende kleuren van de verlichting. In de ‘gewone’ wereld heeft de lantaarn aan de muur een trans-clear kleur, terwijl in de Wizarding World de lantaarns in trans-yellow kleur worden weergegeven.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

Op de muur hangt een ‘wanted’ poster met het gezicht van Sirius Black erop. Op de voorpagina van de Daily Prophet staat een verhaal over Harry Potter. Het perron is in zijn totaal mooi weergegeven. Het is alleen jammer dat beide perrons niet even lang zijn. Wat vreemd is is dat LEGO helemaal geen rails aan de set heeft toegevoegd. Met de toevoeging van vier rechte rail elementen had het perron een compleet afgewerkte uitstraling gekregen.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

Na het bouwen van het perron is het tijd voor de stoomlocomotief. De locomotief bevat 10 wielen, waarvan de vier voorste naar links en rechts kunnen draaien. De achterste twee zitten vast aan een drijfstang. Bij het rijden van de locomotief gaat de drijfstang omhoog en omlaag. Dit geeft een mooie nostalgische look aan de stoomlocomotief.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De Round Plate op de voorkant van de locomotief met de tekst Hogwarts Express, en de 4×4 tile met boog aan de zijkant van de locomotief met de tekst Hogwarts Castle, zijn geprinte onderdelen die speciaal voor deze set zijn gemaakt.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

De kolentender en de wagon waar de passagiers in kunnen zitten zijn bouwtechnisch redelijk simpel in elkaar te zetten. Mocht je de Hogwarts Express willen gaan uitrusten met Power Functions, dan kan de kolentender gebruikt worden voor het wegwerken van de batterijhouder.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

Om de trein aantrekkelijk te maken als speelset, heeft LEGO de wagon zo ontworpen dat het dak en de zijkant verwijderd kunnen worden. Dit maakt het makkelijk om de Minifiguren makkelijk in de wagon te plaatsen of er juist uit te halen. In het midden van de wagon is ruimte gemaakt voor het opbergen van de trolley van de Trolley Witch.

LEGO Wizarding World 75955 Hogwarts Express

Het uiteindelijke resultaat is een mooie set geworden waarmee jong en oud veel (speel)plezier aan zullen beleven. Doordat de set veel kenmerken uit de Harry Potter films bevat is het een genot om de set te bouwen. Mocht je de set willen uitbreiden met power functies, dan staan er op YouTube een aantal voorbeelden over hoe je dit kunt uitvoeren.

Conclusie

LEGO heeft met de 75955 Hogwarts Express een hele mooie realistische stoom locomotief afgeleverd. De set bevat maar liefst zes minifiguren en heeft een uitgebreid scala aan speel mogelijkheden. Ondanks dat beide zijden van het perron niet even lang zijn en er geen spoor meegeleverd is is de set de moeite waard om aan te schaffen.

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door LEGO. Onze mening en conclusie van de LEGO Harry Potter 75955 Hogwarts Express is geheel onafhankelijk. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. We willen LEGO bedanken voor het voorzien van een review-exemplaar.

LEGO Harry Potter 75955 Hogwarts Express

9

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Speelplezier

9.0/10

Bouwplezier

9.0/10

Minifigures

9.0/10

Verzamelwaarde

9.0/10

Pluspunten

  • Mooie selectie Minifiguren
  • Realistische stoomlocomotief
  • Genoeg speelopties

Minpunten

  • Geen rails meegeleverd!
  • Lengte perron aan beide zijden is niet gelijk