[Review] LEGO FORMA

2
2211
LEGO FORMA

Het LEGO FORMA thema is door LEGO in het leven geroepen om volwassenen weer creatief te laten zijn en de dagelijkse druk die ze ervaren even naast zich neer te kunnen leggen. Het is een thema dat dus gericht is op volwassenen, maar niet zozeer op de al bestaande AFOL’s. Omdat we erg geïnteresseerd waren in dit nieuwe thema, hebben we de LEGO FORMA Super Box besteld. In deze review nemen we de set en de skins met je door, maar doen dit vanuit het perspectief van een volwassene die geen AFOL is. Benieuwd? Lees dan verder.


LEGO FORMA

LEGO FORMA

De doos van de LEGO FORMA 81000 Koi is vergelijkbaar met die van een LEGO Architecture doos. Het grote voordeel is dat de doos makkelijk open- en dichtgevouwen kan worden. In tegenstelling tot andere LEGO sets, is er aan de voor- en achterkant geen afbeelding te zien van de set die je kunt bouwen. Er wordt tevens geen referentie gemaakt naar de speelmogelijkheden. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat LEGO, de set via een Indiegogo-campagne heeft uitgegeven, in plaats van dat het in de winkels ligt. Dit is iets wat als positief gezien kan worden, maar het laat wel wat aan de verbeelding over.

LEGO FORMA

In de doos bevinden zich twee zakjes met LEGO onderdelen, twee Koi Skin vellen, een instructieboekje en een bedankje voor het steunen van de campagne. De LEGO FORMA 81000 bevat een totaal aan 294 onderdelen en kost omgerekend €40. De prijs per onderdeel komt daarmee terecht op €0,13. Dit is een prima prijs, met name omdat het hier om een nieuw thema gaat die voorzien is van nieuwe onderdelen, skins en de nodige R&D. De prijsberekening is zonder de overige skins die we ook in huis hebben gehaald.

LEGO FORMA

LEGO FORMA

LEGO FORMA bestaat grotendeels uit LEGO Technic onderdelen. Het samenstellen van het frame waar de vis op komt te staan, en het frame van de vis die voor beweging zorgt, is dus iets wat je moet liggen. De bouw van het frame, zonder het bevestigen van de skin, neemt gemiddeld 30-40 minuten in beslag. Het is geen lastige set om te bouwen, maar zoals dat met elke LEGO Technic set het geval is, dien je je aandacht er wel bij te houden. LEGO heeft speciaal voor dit thema een nieuwe Technic pin ontwikkeld. Met de pinnetjes kunnen de skins aan het frame worden bevestigd zonder dat ze makkelijk loslaten en heel erg opvallend aanwezig zijn. De pinnetjes doen wat ze moeten doen, zijn makkelijk los te halen wanneer je een skin wilt verwisselen, en beschadigen de skins op geen enkele manier.

LEGO FORMA

LEGO FORMA

De bouw begint met de basis van het frame waarop de aandrijving wordt bevestigd. De witte basis is stijlvol te noemen, maar de zichtbare aandrijving doet het geheel geen eer aan. Na het aanbrengen van de aandrijving volgt de basis van het lichaam waarop in een later stadium de skins worden aangebracht. Deze basis bestaat uit vier modules die zorgen voor een realistische beweging van de vis.

LEGO FORMA

LEGO FORMA

De standaard skin voor LEGO FORMA is die van de Koi. De Super Box bevat naast de Koi Skin ook nog die van een haai, een Splash Koi en een Ink Koi. Daarover later meer. De skins zitten op een vel en dienen uitgedrukt te worden. Dit gaat met gemak doordat de skins van een stevig plastic zijn gemaakt. Het voordeel van dit materiaal is dat het tegelijkertijd stevig is, maar ook goed te buigen is. Hierdoor zal het niet snel beschadigen bij het aanbrengen. Het materiaal behoudt wel zijn vorm zodra het gebogen is. Een knik in een vel zal daardoor blijvend zichtbaar zijn. Gelukkig knikt het materiaal niet heel snel en is dit enigszins makkelijk te voorkomen.

LEGO FORMA LEGO FORMA

Het aanbrengen van een skin is geen ingewikkelde handeling. De nieuwe pinnetjes dienen door de perforatiegaten gedrukt te worden zodat het onderdeel op de basis van de vis bevestigd kan worden. Soms kan dit wat gepriegel zijn, met name aan de onderkant van de vis, en het dient in een bepaalde volgorde aangebracht te worden. Nu werk dit an sich erg goed, maar het wordt ontmoedigend als de keuze wordt gemaakt om van skin te wisselen. Het loshalen gaat makkelijk, het bevestigen ook, maar het is geen klus wat even snel gedaan is. Het is daarom goed voor te stellen dat extra skins niet snel of vaak verwisseld zullen worden. Dit alles doet niets af aan het uiteindelijke resultaat van de set. De vis ziet er indrukwekkend mooi uit. De vormen die gerealiseerd worden door het aanbrengen van de skins, zorgen ervoor dat de Koi er natuurgetrouw uitziet.

LEGO FORMA LEGO FORMA

Zoals gezegd komt de Super Box met drie extra skins die aangebracht kunnen worden. De extra skins komen in een dun kartonnen envelopje met daarin twee vellen voor de skins, een instructieblad en een zakjes met de nieuwe LEGO Technic pinnetjes. Het grote voordeel hieraan is is dat je de pinnetjes uit de basisset niet hoeft te hergebruiken. Hierdoor kun je ervoor kiezen de basis en aandrijving opnieuw te bouwen om alle modellen ter display te zetten. Voor de review hebben we, om te zien hoe dit in zijn werk gaat en of het makkelijk te doen is, enkel de Koi skin verwisseld voor die van de haai. Hierboven kon je al lezen dat het aanbrengen en loshalen van de skins geen lastige opgave is. Desondanks kan het, door het gepriegel, een stap zijn die niet voor iedereen weggelegd is.

LEGO FORMA LEGO FORMA

Net als bij de Koi ziet ook de haai er realistisch uit. De beweging van het geheel blijft hetzelfde en er hoeft, op het verwijderen van de baarddraden na, niets aan het model veranderd te worden. De Splash Koi Skin heeft dezelfde vorm als die van de normale Koi, maar komt met zeer bonte kleuren. De Ink Koi is zwart/wit en kan, indien gewenst, ingekleurd worden om zo je eigen draai eraan te geven. De skins zijn optioneel en kunnen voor een leuk afwisseling van het model zorgen. Toch voelen ze ietwat overbodig omdat de standaard set eigenlijk het beste tot zijn recht komt.

LEGO FORMA LEGO FORMA

Conclusie

LEGO FORMA

LEGO FORMA is een gedurfd nieuw thema, dat met name gericht is op volwassenen die toe zijn aan ontspanning en hun creatieve eigenschappen willen benuttigen. Het is dan ook niet bedoeld voor de al bestaande AFOL’s. Om die reden hebben we een aantal mannen en vrouwen met de set laten spelen. Het is ons opgevallen dat de reacties over het algemeen zeer positief waren. Dit met name vanwege de herkenbaarheid en beweging van de vis. Enkel de vrouwen gaven aan dat het (zichtbare) technische gedeelte hun interesse in de set wat beperkt. Ze zien het bouwen ervan niet zitten en het stoort dat het zo zichtbaar is, maar de skins zorgen wel voor de nodige aantrekkingskracht.

De overweging om dergelijke sets te kopen zal met name afhangen van de afwerking ervan, en welk dier of onderwerp ermee gerealiseerd wordt. Het LEGO FORMA thema biedt perspectief, is verfrissend en wekt interesse. AFOL’s zullen het jammer vinden dat er skins zijn gebuikt, terwijl volwassenen die geen LEGO fan zijn, de set hierdoor juist kunnen waarderen. LEGO FORMA is een gedurfd project van LEGO. Of het aan zal slaan is nog af te wachten.

LEGO FORMA

7.3

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Bouwplezier

6.5/10

Speelplezier

7.0/10

Originaliteit

9.0/10

Verzamelwaarde

6.0/10

Pluspunten

  • De mogelijkheid tot het afwisselen van skins
  • Realistische beweging
  • Leuk voor tussendoor
  • Gedurfd project
  • Uniek

Minpunten

  • Frame is te zichtbaar en had meer afwerking mogen hebben
  • Beperkt zich tot de echte liefhebber
  • Voelt aan alsof het geen LEGO is
  • Verwisselen van de skins is niet lastig, wel veel gepriegel.