[Review] LEGO Creator Expert Bookshop

7
4806
LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

Elk jaar brengt LEGO een nieuwe Modular uit. Fans van de serie kijken dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe model. De Bookshop zal vanaf 1 januari te koop zijn. In deze review bekijken we de set nader om te zien wat het te bieden heeft en hoe de balans is tussen het interieur en exterieur.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

De doos bevat 18 genummerde zakjes onderdelen, twee instructieboeken, twee Baseplates en een aantal losse plates. Er zijn geen stickers toegevoegd. Iets wat LEGO fans zullen waarderen. De verkoopadviesprijs ligt op €159,99 en met 2504 onderdelen komt het gemiddelde terecht op €0,06. Dit is een zeer nette prijs te noemen.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

Doordat de gebouwen twee losstaande bouwwerken zijn die nadien gekoppeld worden, is de bouw onderverdeeld. Met het eerste instructieboek bouw je de Bookshop en het tweede boek legt de focus op het herenhuis. Het voordeel van de twee gebouwen is dat ze – net als bij de Pet Shop – onafhankelijk van elkaar in een straatje Modulars geplaatst kunnen worden. Hierdoor heb je de mogelijkheid de straat er afwisselender uit te laten zien. Dit is geheel een eigen keuze. Dat de mogelijkheid er is is prettig te noemen.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop De Bookshop bestaat uit de begane grond en twee verdiepingen verdeeld over vijf modules. De vijf modules zijn de begane grond met de winkel, een eerste verdieping met woonkamer, en de bovenste verdieping die dient als slaapkamer. De overige twee modules zijn een tussenliggende etage die de boekenwinkel verbindt met de woonkamer in de vorm van een trap, de andere de achterkant van de slaapkamer die dient als dak. Doordat de boekenwinkel veel modules bevat, kun je makkelijk de details aan de binnenkant van het gebouw bekijken.

Het interieur van de boekenwinkel past goed bij het exterieur. Net als bij de meeste Modulars, is het interieur een kwestie van het samenstellen van objecten die het geheel tot leven brengen. Zodoende zijn er boekenkasten met boeken en een toonbank met kassa gerealiseerd. Door de ietwat beperkte plaats in de boekenwinkel voelt het kaal aan. Dit is jammer te noemen, want meer boeken of boekenkasten had de naam van de Modular meer eer aangedaan. De trap tussen de winkel en het woonhuis en het woonhuis en de slaapkamer, is desalniettemin indrukwekkend te noemen. Dit niet zozeer qua bouw, maar wel door het gebruik van kleuren en elementen. Het geeft een extra klassiek gevoel aan het geheel.

De woonkamer is voorzien van een bouwbare stoel, lamp, tafeltje en een staande opwindklok. Om het zicht wat te breken is er voor de stoel een kleedje aangebracht van Tiles. Het woonhuis is daarnaast voorzien van een balkon met daarop twee stoelen en een tafel met een rode mok. Hoewel het balkon zorgt voor wat charme, neemt het best wat ruimte in van de woonkamer. Hierdoor voelt het alsof de aanwezige objecten wat op elkaar gepropt zijn.

De slaapkamer bevindt zich op de tweede verdieping. De twee aanwezige objecten bestaan uit een bed en terrarium. De bouwwerkjes zijn klein maar fijn. De kameleon in de set is voorzien van een nieuw pallet aan kleuren waaronder de kleur Teal. De achterkant van de verdieping is makkelijk af te nemen waardoor de slaapkamer zichtbaar wordt.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

De Bookshop is volgens de designer geïnspireerd op de architectuur van Nederlandse huizen. Dit is niet gelogen en het gebouw straalt dit dan ook duidelijk uit. De gevel kent heel wat details die door het gebruik van kleuren en diverse elementen, goed tot hun recht komen. De naam van de winkel “Birch Books” wordt prominent vermeld en bestaat uit Tiles met goudkleurige prints. In het midden boven de ingang hangt een lamp dat het zicht wat breekt. Het statige van dergelijke gebouwen komt goed naar voren. Helaas beperkt dit zich tot de voorkant van het gebouw. De achterkant is vrij summier. Enkel de deuren en ramen breken het zicht wat. Aan de kant van de straat is een kastje te vinden met daarin wat boeken. Een berk met daarin een nest en een vogel, siert het trottoir en brengt de boel tot leven. De bouw van de boom en het hekwerk is niet al te ingewikkeld, maar interessant te noemen.

Het aangrenzende herenhuis bestaat uit een kelder, een begane grond en een slaapkamer. Net als bij de boekenwinkel is de slaapkamer voorzien van een extra module zodat er makkelijk toegang is. De bouw begin met de kelder. Het is een leuk bedachte toevoeging aan een Modular, maar is wel karig qua inrichting. Desondanks is er plek voor een werktafel, een ladder, een trap en een muizenval. Aan de achterkant van het gebouw is een deurtje te vinden zodat de ladder toegankelijk wordt.

Op de begane grond is de woonkamer te vinden. De woonkamer is voorzien van een kast met daarin een aantal potjes, een open haard, een tafel met servies en twee stoelen, een zitje bij het raam, een kamperplant, en een kapstok met daaraan een hoed en een paraplu. Bij de deur ligt een vloerkleed. Het interieur is voldoende voorzien van objecten die je in een woonkamer verwacht. Er is daarnaast genoeg ruimte om Minifigures te plaatsen. De aanwezige trap is minder indrukwekkend dan die in de boekenwinkel, maar dient zijn doel.

De trap leidt naar de slaapkamer die zich op de eerste verdieping bevindt. De slaapkamer voelt net wat beter ingericht aan dan die van de boekenwinkel. Er is een tweepersoonsbed en een kast aanwezig. Hoewel smal, voelt het niet opgepropt aan. De achterkant is van de slaapkamer af te nemen zodat het interieur onthuld wordt. De module bevat een balkon met een aangrenzend schuin dak met daaronder het trapgat.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

Waar de boekenwinkel geïnspireerd is door Nederlandse architectuur, is dat bij het herenhuis op die van San Francisco. Dit beperkt zich tot het exterieur en de voorkant. Ook hier is de achterkant wat summier, maar heeft vanwege het groentetuintje, de trap en het balkon net wat meer om handen.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

De voorkant is daarentegen zeer afgewerkt te noemen. De typische vormen van de Painted Ladies uit San Francisco is terug te vinden, maar kent ook wat afwijkingen als er naar het dak gekeken wordt. Dit ten positieve, want een puntdak was niet op z’n plek geweest. De gevel met uitstekende ronde ramenpartij en geveltuin komen goed tot hun recht. De trap die naar de voordeur leidt is ingenieus bedacht. Het dak van de slaapkamer met de fijne details en kapellen zijn fraai vormgegeven. Eén van de kapellen steekt wat uit vergeleken met de andere, wat zorgt voor een speels detail. De witte, donkerblauwe en teal kleuren passen goed en laten het gebouw opvallen. Het trottoir is niet zo fraai als bij de boekenwinkel, maar zodra de twee gebouwen aan elkaar bevestigd worden komt het minder kaal over. Leuk weetje: huisnummer 107 is een verwijzing naar de interne code voor de kleur Teal.

De bijgevoegde Minifigures zijn meer dan voldoende voor een set van dit formaat. Hoewel enkele onderdelen schaars zijn, is geen van de onderdelen echt uniek. De prints op de voor- en achterkant van de torso’s zijn gedetailleerd. De benen zijn daarentegen egaal. De bijgevoegde accessoires beperken zicht tot een bouwbaar vliegtuig, een “Moby Brick” boek en een bosje bloemen. Met name het Moby Brick boek is een zeer mooie toevoeging vanwege de aanwezige print. Al met al is het een goede selectie Minifigures die goed bij de charme en uitstraling van de set passen.

Conclusie

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop

De LEGO Creator Expert 10270 Bookshop is een zeer mooie toevoeging aan het rijtje Modulars. Met name de mogelijkheid de twee gebouwen los te koppelen en onafhankelijk van elkaar in een rijtje te plaatsen een fijne bijkomstigheid. Het exterieur is zeer gedetailleerd, maar beperkt zich aan de voorkant van de gebouwen. Het interieur is voldoende te noemen. Toch had er meer aandacht aan besteed kunnen worden. Het voelt soms wat kaal aan door de beperkte ruimte vanwege de toevoeging van de balkons. De Minifigures zijn passend en voldoende voor een set van dit formaat. Prijstechnisch is de set een goede koop. Het gemiddelde ligt laag en er zijn heel wat nieuwe elementen te vinden in nieuwe kleuren. Voor wie deze set wilt combineren met de Pet Shop, dit is zeer goed mogelijk. De onderstaande configuratie vonden we het meest in het oog springen, maar wie weet vind jij een andere samenstelling juist beter.

LEGO Creator Expert 10270 Bookshop
De Bookshop in combinatie met de Pet Shop. De gebouwen zijn om en om aan elkaar gekoppeld.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.


N.B. vanaf heden tot ergens begin 2020 zullen wij onze reviews tijdelijk niet meer voorzien van een cijfer of plus- en/of minpunten. Alle reviews die we tot nu al hebben geschreven waarin wel een score wordt gegeven, zullen standaard een score bevatten. Dit heeft te maken met aanpassingen die we door gaan voeren bij het introduceren van Bouwsteentjes.info 3.0. De release van de nieuwe website staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.