[Review] LEGO Creator Expert 10265 Ford Mustang

6
7973

Het is inmiddels een fenomeen te noemen, de LEGO Creator Expert auto’s. Elk jaar brengt LEGO een nieuw model uit en menig AFOL kijkt er halsreikend naar uit. Afgelopen augustus was het de beurt aan de LEGO Creator Expert 10262 Aston Martin DB5, nu een half jaar later is het de eer aan de Ford Mustang. Mocht je nog twijfelen of de set het geld waard is en wat je ervan kunt verwachten, lees dan onze review hieronder.


LEGO Creator Expert 10265 Ford Mustang

LEGO Creator Expert 10265 Ford Mustang - doos

De Ford Mustang komt in een grote doos met daarin 11 genummerde zakjes LEGO steentjes, een instructieboek en stickervel. Het stickervelletje bevat 18 stickers waarvan er 10 optioneel zijn om te plakken. Dit zijn namelijk de nummerplaten die naar wens aangebracht kunnen worden.

Ford Mustang - inhoud

Omdat het hier om een premium set gaat, mag je verwachten dat LEGO op alle vlakken een premium ervaring biedt. De set en de bouw ervan zijn dat zeker, de doos valt daarbuiten. Er zijn geen gebruik gemaakt van seals, maar van doordrukstrips. Dit zal voor menig LEGO fan geen probleem zijn, verzamelaars die de doos graag intact willen houden zullen hier rekening mee moeten houden. Dit feit doet niets af aan de kwaliteit van de set. Het model is opgebouwd met 1471 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €139,99. Het gemiddelde komt hierdoor op €0,10 per steentjes. Dit is voor een LEGO Creator Expert set met licentie een prima prijs.

De Bouw

LEGO Ford Mustang - chassis

LEGO Ford Mustang - verstelbare hoogte as

Net als met de overige LEGO Creator Expert auto’s, wordt eerst het chassis gebouwd. Het chassis biedt bij de Mustang niet alleen ruimte voor de plaatsing van de wielen, maar ook voor een aantal vernuftige LEGO Technic constructies. Aan de voorkant van de auto wordt een stuurinrichting gebouwd die ervoor zorgt dat je de auto kunt sturen. De bouw hiervan is redelijk technisch en hierdoor uitdagend en interessant om te bouwen. Het werkt daarnaast erg soepel. Aan de achterkant wordt de functie om de auto hoger op zijn achteras te laten staan verwerkt. Een draaiknop aan de onderkant van de auto duwt de kont omhoog of laat hem naar beneden zakken. Het resultaat daarvan is pas merkbaar zodra de auto meer vorm krijgt.

LEGO Ford Mustang - stuurinrichting

LEGO Ford Mustang - draaiknop as

Nadat het chassis met stuurinrichting en achteras-functie verwerkt zijn, komt een deel van de motor, de automatische schakelbak en het stuur aan bod. Het technische aspect is hier minder te aanwezig. Er worden grotendeels details aangebracht zoals stoelen, het dashboard, dorpels en zijkanten van het carrosserie en de deuren. De auto komt langzamerhand tot leven en er is geen enkele stap die verveeld. Het vormgeven van de auto verloopt gestaag en er wordt veel afgewisseld. Niet alleen qua bouwtechnieken – die overigens zeer interessant te noemen zijn – maar ook de plek waarop je bouwt. Het ene moment geef je de kont van de auto vorm en vervolgens komt de motor weer aan de beurt, om vervolgens plaats te maken voor de deuren. Door deze afwisseling houdt LEGO de bouw leuk.

LEGO Ford Mustang - voorkant chassis LEGO Ford Mustang - opbouw motor

In het model zijn heel wat speelfuncties verwerkt. AFOL’s zullen hier dankbaar gebruik van maken omdat de speelfuncties zich ook ideaal lenen als de auto ter display wordt gezet. De speelfuncties zijn in het standaard model en de “stoere” versie identiek, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van modules om de Mustang een brutale uitstraling te geven. Aan de voorkant van de auto kan een “chin” spoiler worden aangebracht, op de motor een supercharger, aan de zijkanten uitlaten, en aan de achterkant een “ducktail” spoiler. Er wordt een diversiteit aan nummerplaten bij de set geleverd die naar smaak bevestigd kunnen worden. Het ombouwen van standaard naar brutaal gaat simpel en werkt zeer goed. Speelfuncties in de set zijn te vinden in de vorm van het sturen, een motorkap en kofferbak-klep die open en dicht kunnen, deuren die geopend kunnen worden, het verhogen of verlagen van de achteras, schakelen met de pook, en stoelen die lichtelijk kunnen bewegen. Het dak is modulair en kan voor het gemak ervan af genomen worden.

LEGO Ford Mustang - dashboard

LEGO Ford Mustang - velgen

De 1960-er jaren Ford Mustangs staan bekend om hun brute doch elegante uitstraling. Gelukkig leent het blokkige van LEGO zich daarom erg goed voor het model gemaakt van LEGO steentjes. Dit neemt niet weg dat er geen elegante lijnen te vinden zijn, die zijn er zeker. Alles is goed in balans en dat wat nagebouwd kan worden met bestaande onderdelen is nagebouwd. De neus van de Mustang loopt wat spits toe en de kenmerkende koplampen en grille komen goed naar voren. In de grille is een bedrukte tile te vinden met het Mustang logo. De wielkassen lijken de perfecte verhouding te hebben en voor de velgen is een geheel nieuw element gemaakt. De deuren – die voorzien zijn van een zeer interessante bouw zodat ze ook geopend kunnen worden – zijn eveneens elegant te noemen. De achterkant en kont van de Mustang komen goed overeen met de Ford Mustang GT Fastback uit 1967. Er is wel een concessie gemaakt waardoor de zijkanten en de kofferbak-klep niet heel subtiel in elkaar overlopen. Dit wordt deels goedgemaakt door de achterlichten, de uitlaten en bumper.

LEGO Ford Mustang - neus LEGO Ford Mustang - kont

LEGO Ford Mustang

Ook aan de binnenkant zijn de nodige details te vinden. Denk hierbij aan de V8 motor die erg gedetailleerd is. Maar daar houdt het niet op. Er is ook een accu aanwezig, een expansietank voor het koelvloeistof, motorsteunen, een luchtfilter en slangen die rondom de motor lopen. Het is een genot om naar te kijken. Ook het interieur is voorzien van de nodige details. Zo zijn er stoelen aanwezig, een dashboard met radio, een snelheidsmeter en toerenteller, tweekleurige stoelen, een binnenspiegel met sticker, het stuur dat gebruikt kan worden, en een pook in het middenconsole met een aantal “standen”. In de kofferbak is er ruimte voor een lachgasinstallatie. Een leuk detail aan deze installatie; de twee delen worden in het begin van de bouw van de auto gebruikt als steun voordat de wielen bevestigd worden.

LEGO Ford Mustang - V8 motor LEGO Ford Mustang - interieur LEGO Ford Mustang - interieur LEGO Ford Mustang - kofferbak

LEGO Ford Mustang - GT lijnen

Hoewel alles aan de auto lijkt te kloppen, de bouw erg plezierig en uitdagend is en het geheel er indrukwekkend uitziet, ontkomt dit model niet aan twee puntjes van kritiek. Zoals gezegd is het verloop van de zijkanten en de kofferbak-klep niet heel subtiel. Dit hoeft niet storend te zijn, maar het valt op. De GT strepen op de auto geven een mooi uiterlijk, maar helaas lijnen ze niet allemaal mooi uit. Dit is storend. Het valt gelukkig niet heel snel op omdat de meeste GT strepen zich aan de onderkant van de deuren bevinden. Desalniettemin is dit een minder mooi aspect aan de auto.

Conclusie

LEGO Ford Mustang - met modules

De LEGO Ford Mustang doet wat denken aan de Model Team sets uit de jaren 90. De bouwwerken waren voor die tijd indrukwekkend te noemen en voorzien van de nodige speelfuncties. Dit werd mede door het gebruik van LEGO Technic gerealiseerd. Nu zijn de overige LEGO Creator Expert sets zeker niet verkeerd – erg leuk op hun eigen manier – maar de Mustang steekt er qua vormgeving, qua bouw, en speelplezier met kop en schouder bovenuit. De prijs van de set is prima en je krijgt er een zeer mooi bouwpakket voor terug. De enige echte punten van kritiek zijn de GT strepen die niet goed uitlijnen, en het verloop aan de achterkant van de auto bij de kofferbak-klep. Mocht je overwegen de Ford Mustang in huis te halen, dan staat je een leuk bouwmoment te wachten.

LEGO Ford Mustang - 2e versie

LEGO Creator Expert 10265 Ford Mustang

9.4

Prijs/kwaliteit

9.0/10

Bouwplezier

9.5/10

Speelplezier

9.5/10

Originaliteit

9.5/10

Verzamelwaarde

9.5/10

Pluspunten

  • Enorm leuk om te bouwen
  • Veel speelfuncties
  • Mogelijkheid tot aanpassen

Minpunten

  • Prints lijnen niet goed uit
  • Verloop zijkanten en kofferbak-klep niet heel subtiel