[Review] LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

2
1589

De LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train is sinds 2016 te koop. Helaas hebben we er tot nu toe geen aandacht aan besteedt. Toch zijn we van mening dat we de Winter Village reeks zo compleet mogelijk moeten houden. Daarom onder het motte van “beter laat dan nooit”, de review van de LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train 😉


LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De Holiday Train bevat 734 onderdelen onderverdeelt over zeven zakjes. Naast dit zijn er vier losse bundels met gebogen spoorelementen aanwezig en twee instructieboekjes. De set bevat geen stickers. De set is te koop voor een verkoopadviesprijs van €104,99 en bevat geen Power Functions. Met een RRP van €104,99 komt het gemiddelde terecht op €0,14 per steentje. Dit is aan de hoge kant. Deels is de prijs te verklaren door de spoorelementen, maar dit neemt niet weg dat de prijs te hoog ligt voor wat je krijgt.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De Minifigures die bij de set inbegrepen zijn, bestaan uit een conducteur, een machinist, een vrouw en twee kinderen. De selectie aan Minifigures is voldoende voor een trein van dit formaat en passen goed bij de set. Er is, op de torso van de vrouw na, geen uniek onderdeel te vinden waar de Minifigs mee opgebouwd zijn. De vrouw is daarnaast ook de enige die een dubbelzijdig bedrukt hoofdje heeft. Al met al is het een prima selectie aan Minifiguren.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De trein en accessoires

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

Zoals dat standaard is bij Winter Village sets, bevat ook de trein een verzameling aan extra bouwwerken om het geheel wat meer bouwplezier geven. De bouwwerken bestaan merendeels uit kleine bouwbare cadeaus en diverse soorten speelgoed. Ondanks dat het met een minimaal aantal LEGO onderdelen is opgebouwd, is het is makkelijk te zien wat alles voor moet stellen. Het bankje op een verhoging met lantaarnpaal is de grootste van de bouwwerken. De bedoeling is dat het bankje gebruikt wordt door het aan een spoorelement te bevestigen. Daarmee is het eigenlijk niets meer dan een tussenhalte. Het geheel is te minimalistisch en LEGO had hier beter een groter geheel van kunnen maken. Natuurlijk is het station dat een jaar later uitkwam bedoeld als echt station, maar het bankje voelt door het kleine formaat wat overbodig. Met de 16 spoorelementen kun je een cirkel maken zodat de trein om een kerstboom heen kan rijden. Helaas levert LEGO enkel bochten en geen rechte stukken.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train
Locomotief inlc. infraroodontvanger PF. Het dak van de trein zit op deze foto verkeerd om.

De bouw van de trein begint met de locomotief. De locomotief heeft het uiterlijk van een oude stoomtrein en is wat kleinschalig vergeleken met de lengte van een echte stoomlocomotief. Desondanks past juist dit kleine formaat prima in het Winter Village thema. Het kleurenschema van de trein bestaat uit klassieke kerstkleuren en geven de locomotief daardoor de nodige charme. Het bouwen van de locomotief is niet perse lastig, wel dien je je aandacht erbij te houden. Met name als je het onderstel bevestigd. De wielen dienen niet te strak in het onderstel te zitten, want de trein komt lastig vooruit vanwege te hoge weerstand. De bouwtechnieken die gebruikt worden zij redelijk standaard en er is niets wat er echt bovenuit steekt. Het resultaat is een goed uitziende locomotief die zeer goed bij de rest van de Winter Village sets past.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De kolentender bevindt zich direct achter de locomotief en bevat dezelfde kleursamenstelling. Het is een klein karretje dat een beide zijkanten decoratie bevat in de vorm van twee witte rib-elementen met daarop een aantal lamp-elementen in diverse kleuren. Twee van deze elementen zorgen er tevens voor dat de rib-elementen aan het kolenwagentje blijven zitten. Dit is niet de meest stevige oplossing, ze vallen er namelijk makkelijk af. Wel geeft het een winters uiterlijk aan de kolentender. De kolentender kan gebruikt worden om de batterijhouder in te plaatsen als je besluit de trein van Power Functions te voorzien.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De derde wagon is plat met daarop een kerstboom met daaromheen een trein, kolentender en twee wagons. Zodra de trein rijdt, draait de kerstboom en de trein met wagons die eromheen bevestigd zijn, rondjes. Dit is een leuke gimmick en maakt dat het minder statisch is. Achter de kerstboom is er plek voor enkele van de bouwbare cadeaus en speelgoed-bouwwerken. In z’n geheel is dit een leuke wagon die wat extra charme aan de trein geeft.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De laatste wagon is bedoeld voor passagiers. Ook hier zien we de klassieke kerstkleuren verschijnen wat zorgt voor een uniform geheel met de rest van de trein. Aan de voor- en achterkant van de wagon zijn groene klapdeurtjes te vinden en in de wagon is er plaats voor twee Minifigs. Er bevindt zich een klein tafeltje in de wagon met daarop een lamp en een mok. De kerstversiering zoals die ook op de kolentender te vinden is is ook hier weer aan beide kanten toegepast. De versiering kent ook hier hetzelfde probleem van het makkelijk loslaten doordat ze niet stevig genoeg bevestigd zijn. Het donkerblauwe dak, met aan beide zijden twee hanglampen, is makkelijk van de wagon af te nemen zodat er een Minifig in geplaatst kan worden.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train


Power Functions!?

De trein wordt, zoals al aangegeven, geleverd zonder Power Functions. Desondanks hebben we voor de review de Power Functions geïnstalleerd om te zien hoe de trein zich voortbeweegt en hoe het verwerkt is. Door het installeren van PF heb je een aantal modules nodig die het uiterlijk van de trein in negatieve zin beïnvloeden. De infraroodontvanger is de grootste doorn in het oog en duidelijk zichtbaar voor de cabine. Hierdoor neemt dit jammer genoeg een deel van de charme van de trein weg. Nog een nadeel hieraan is dat de kabels van de ontvanger en batterijhouder in de cabine weggewerkt moeten worden. Er is daarom geen plaats meer voor de machinist. De andere modules bestaan uit een batterijhouder, een PF treinmotor en een PF afstandsbediening. De treinmotor is mooi weggewerkt als onderstel aan de voorkant van de locomotief. De batterijhouder wordt verwerkt in de kolenwagen en is, net als de infraroodontvanger, duidelijk zichtbaar. Het is te begrijpen dat LEGO standaard geen PF meegeleverd heeft, dit is namelijk te nadele van het uiterlijk van het geheel. Maar, als je dan toch de optie geeft voor het verwerken ervan, dan mag je verwachten dat het iets beter weggewerkt wordt.

Het aandrijven van de trein gaat met moeite en de wielen slippen behoorlijk als je geen maatregelen neemt. Dit is te danken aan de verdeling van het gewicht aan de voorkant van de locomotief. Doordat de motor het geheel aan moet drijven, komt de voorkant iets omhoog waardoor er nauwelijks grip is. De wielen slippen hierdoor over het spoor. Totdat de maximale snelheid bereikt is, zul je even door de herrie, die hierdoor gecreëerd wordt, heen moeten. In bochten is het helemaal een drama, want dan zal de snelheid van de trein afnemen en moet ie alle kracht bijzetten om weer op snelheid te komen. Dit resulteert in hetzelfde slippen en de herrie die de trein maakt om op snelheid te komen. Dit probleem kan opgelost worden door de trein te verzwaren (loodjes in de zwarte schoorsteen doet al wonderen), de voorkant van de trein te verlengen, de aandrijving van de kerstboom te verwijderen, of de trein aan te passen zodat de PF modules op een andere plek komen te zitten. Ideaal is de toevoeging zoals LEGO dat voorstelt niet en het is daarom een afweging die je zelf moet maken. Ben je handig genoeg en kun je makkelijk de nodige aanpassingen aanbrengen, dan is PF een leuke toevoeging. Zo niet, dan zorgt het meer voor afbreuk dan dat het een toevoeging is.


Conclusie

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

De Holiday Train is in z’n geheel een leuke set die er aan alle kanten mooi uitziet. Dit is wel wanneer je geen Power Functions implementeert. Kies je hier toch voor, dan zul je moeten leven met de zichtbaarheid daarvan. De kolentender, wagon met kerstboom en cadeaus, en de wagon voor passagiers zijn leuk om te bouwen en zorgen voor de nodige variatie en charme. Het bankje/perron is een leuke toevoeging, maar voelt wat overbodig aan vanwege de kleine omvang. De selectie Minifiguren zijn voldoende voor een set als dit, maar niet perse bijzonder te noemen. Houdt er rekening mee dat de set aangedreven kan worden met Power Functions. De benodigde onderdelen worden niet meegeleverd en het implementeren ervan komt het uiterlijk van de trein niet te goede. Daarnaast kent de trein problemen met de aandrijving en hierdoor slippen de wielen aan de voorkant. We raden het toevoegen van PF dan ook niet aan, tenzij je handig genoeg bent om dit euvel op te lossen. De prijs van de set in vergelijking met wat je ervoor krijgt is te hoog.

Disclaimer: De score van de set is gebaseerd op de set zonder gebruik van Power Functions. Power Functions is gebruikt omdat LEGO deze mogelijkheid geeft en om te bepalen of het een toevoeging is of niet.

LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train

7.4

Prijs/kwaliteit

5.5/10

Speelplezier

8.0/10

Bouwplezier

8.5/10

Minifigures

7.0/10

Verzamelwaarde

8.0/10

Pluspunten

  • Trein heeft een mooi kleurenschema
  • Variatie in wagons
  • Draaiende kerstboom een leuke gimmick
  • Mogelijkheid om aan te drijven met Power Functions

Minpunten

  • Te duur voor wat je krijgt
  • Selectie Minifigs is niet overweldigend
  • Enkel bochten als spoor-elementen
  • Bankje/perron voelt overbodig door het formaat