[Review] LEGO Creator 10268 Vestas Wind Turbine

3
1630
[Review] LEGO Creator 10268 Vestas Wind Turbine

De 4999 Vestas Wind Turbine is een zeer gewilde set, maar behoorlijk aan de prijs omdat hij gelimiteerd uitgebracht is. Plotseling kwam LEGO vorig jaar met de mededeling dat er een re-release van de set zou komen. Dit is de LEGO Creator 10268 Vestas Wind Turbine geworden. Is deze set de moeite waard om aan je collectie toe te voegen? Je leest het in deze review.


LEGO Creator 10268 Vestas Wind Turbine

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

De set bestaat uit 826 onderdelen en bevat een spar die gemaakt is van plantaardig plastic. De set wordt geleverd inclusief Power Functions. De toevoeging ervan is mooie extra en daardoor hoef je niet nog eens PF onderdelen te bestellen om de set aan de praat te krijgen. De verkoopadviesprijs van de set is €199,99. Hierdoor komt de gemiddelde prijs per onderdeel terecht op €0,25 per onderdeel. De prijs is, ondanks de toevoeging van PF onderdelen, veel te hoog voor wat je krijgt. Als de Power Functions onderdelen niet meegerekend worden, komt de prijs per onderdeel terecht op €0,20. Dit is nog steeds een absurd hoge prijs. Het lijkt erop dat LEGO een graantje mee wil pikken vanwege populariteit van de set. LEGO heeft hier hoog ingezet en dat is zeer spijtig te noemen.

De 826 onderdelen zijn verdeeld over 12 ongenummerde zakjes. De ongenummerde zakjes maken het een leuke uitdaging om de set te bouwen. Je hebt hierdoor de keuze om alles netjes te sorteren, of op een hoop te gooien om ouderwets de onderdelen te zoeken. De groene Baseplate in de set, is de ouderwetse variant die LEGO een aantal jaren geleden uit productie heeft genomen. Naast dit alles bevat de doos natuurlijk ook de bouwinstructies. Het instructieboek is voorzien van de geschiedenis van Vestas en de werking van een echte windturbine wordt kort uitgelegd. Een grote pluspunt van deze set is, vergeleken met zijn voorganger, dat er helemaal geen stickers aanwezig zijn. Alle onderdelen in de set zijn bedrukt met een print.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

Net als het origineel bevat de nieuwe versie ook drie Minifigures. De Minifigs bestaan uit twee techneuten en een vrouw. In de designer video van LEGO kun je zien dat ontwerper Carl Merriam uitlegt dat de Minifig met snor op iemand lijkt, alleen weet hij niet meer wie… De techneuten hebben identieke torso’s met op de voorkant het logo van Vestas en een kale witte achterkant. De torso’s zijn uniek voor deze set. De dame heeft een zomers topje aan. Bij de vrouwelijke Minifig loopt de print van het topje door op de rug. Het lijkt identiek, maar er is toch lichtelijk wat verschil te zien vergeleken met de voorkant. Het haar-element van de vrouw is niet uniek, de kleur van de helm van de heren wel. Dit is de eerste keer dat de helm in deze kleur uitgebracht is.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

De bouw

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

De set begint met het bouwen van de bus. De bus is zes Studs breed en is leuk om te bouwen. Het resultaat mag er zijn. In de ruimte achterin de bus is plek gecreëerd voor de gereedschapswagen van de technici. De gereedschapswagen bestaat uit een volledig ingerichte lasinstallatie die gemonteerd is op een steekwagen. De lasinstallatie kan aan de gereedschapswagen bevestigd worden voor het makkelijk transporteren ervan.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

Na het bouwen van de bus volgt het bouwwerk waar het om draait. De windmolen! Doordat de windmolen op een heuvel is gepositioneerd, ziet het geheel erg extra imposant uit. De heuvel is voornamelijk opgebouwd met grote LEGO onderdelen (BURP). Hierdoor is het geheel snel gerealiseerd. Deze onderdelen zijn niet perse mooi, maar wel redelijk duur op Bricklink. De toevoeging ervan is daarom prettig. Op deze heuvel staat ook een “groene” spar die momenteel nog uniek is. De spar is gemaakt van plastic vervaardigd uit suikerriet. De bouw van de windmolen is, ondanks de grote panelen van de schacht, een leuke bezigheid. Dit komt met name door het bouwen en aanbrengen van de wieken. De set kent wel een grote manco. De kabels die op de batterij box worden aangesloten zitten in de weg. Om ervoor te zorgen dat de batterijhouder helemaal van het zicht ontrokken wordt, moeten de kabels onder een bijzondere scherpe hoek naar beneden gedrukt worden. Er komt daardoor veel spanning op de kabels te zitten en de vraag is hoe dit zich in de toekomst zou houden. Zoals het eruit ziet zal de knik in de toekomst voor problemen kunnen zorgen.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

De windmolen is niet het enige wat er te bouwen valt. Voor de windmolen en heuvel is er plek voor een ouderwets rood huisje. De bouw van het huisje ziet er op het eerste gezicht nogal simpel uit, zeker gezien de gebouwen LEGO tegenwoordig uitbrengt. De simpele uitstraling lijkt een bewuste keuze te zijn geweest van LEGO. Het is een ode aan de gebouwen uit de jaren 80. De beide lampen aan de voorkant van het huisje gaan branden zodra de windmolen wordt geactiveerd. Het opwekken van “groene” stroom wordt hierdoor benadrukt. Het is een leuke toevoeging aan het geheel.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

Conclusie

Terugkomend op de vraag of deze set de moeite waard is om aan je collectie toe te voegen, is dit lastig te beantwoorden. Als er puur naar de prijs gekeken wordt in vergelijking met het aantal onderdelen die je ervoor terugkrijgt, dan is het antwoord nee. Dit is typisch zo’n set waarbij je je afvraagt of dit nou alles is. Wel is het zo dat, hoe langer je naar de set kijkt, des te mooier hij wordt. Dit is met name omdat het er imposant uitziet. Hoewel €200 behoorlijk veel geld is is het wel een hele mooie toevoeging aan je collectie. Het is een echte eyecatcher.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

LEGO Creator Expert 10268 Vestas Wind Turbine

7.5

Prijs/Kwaliteit

4.0/10

Speelplezier

8.5/10

Bouwplezier

8.0/10

Minifigures

8.0/10

Verzamelwaarde

9.0/10

Pluspunten

  • De windmolen is een eyecatcher
  • Toevoeging van geprinte onderdelen
  • De set heeft een hoge verzamelwaarde
  • Toevoeging van Power Functions

Minpunten

  • De prijs van de set is absurd hoog
  • Te weinig ruimte voor het wegwerken van kabels
  • Grote onderdelen