[Review] LEGO Advent Calenders 2019

2
2417
LEGO Advent Calenders 2019

De laatste dagen tot Kerstmis zijn aangebroken. Om deze periode te overbruggen zijn er van die handige advent kalenders die het wachten dragelijker maken. Voor het eerst ook met een LEGO Harry Potter 75964 Advent Calendar. Elke dag tot en met kerst kun je een geschenkje bouwen. In deze review bespreken we alle vier de Advent Calenders per dag.

LEGO Advent Calenders 2019

De komende dagen zullen we de bouwwerken van de dag in kwestie rond 20:00 netjes aan deze review toevoegen. Zodoende loopt de review min of meer af. Iedere redacteur neemt een andere Advent Calender onder handen; Winfried – LEGO City, Michiel – LEGO Friends, Kjelle – LEGO Harry Potter en Peter – LEGO Star Wars. Initieel bespreken we enkel wat er achter elk vakje zit. Aan het einde van de rit voorzien we een conclusie voor alle kalenders, maar beoordelen ze niet met een cijfer.


Dag 12


LEGO City dag 12: Er is natuurlijks niks romantischer dan bij het gezellige haardvuur en schemerlamp naast de kerstboom op een schommelstoel te zitten. De schemerlamp is een leuk detail, maar mist een transparant gele ronde 1×1 brick om het effect van een lichtje te creëren. De stoel is een beetje een misser. Door gebruik te maken van 2 curved plates en daar een stoel op te zetten, is de afwerking toch gewoon een zware onvoldoende. Het eindresultaat mag dan ook gewoon lelijk genoemd worden.

LEGO Friends dag 12: Wat een schoen leek te worden, blijkt een rolschaats te zijn. De kleuren zijn geheel in sfeer van het Friends thema. Ook met dit bouwwerk is het mogelijk hem in de kerstboom te hangen.

LEGO Advent Calendar dag 12

LEGO Harry Potter dag 12: Nog extra aankleding voor de afdelingstafel mag zeker niet ontbreken. Dit keer enkele gebakjes, een taart en twee drinkbekers. Een boterbiertje iemand?

LEGO Star Wars dag 12: Dag 12 is een logisch vervolg op dag 11. Wat moet je met een Death Star kanon zonder Death Star Gunner? De Minifigure is een mooie toevoeging aan deze kalender. Je komt ze namelijk niet zo vaak tegen in LEGO Star Wars Sets. De Death Star Gunner draagt een headset. Als accessoire heeft hij een blaster. Het grote verschil met de versie die in 2014 is uitgebracht is het Imperial logo op de helm. Die is deze keer in het wit uitgevoerd in plaats van zilver.


Dag 11


LEGO City dag 11: De winter zonder een spelletje curling (op tv) zou natuurlijk geen echte winter zijn. Het is vrij simpel in elkaar gezet, maar leuk voor de afwisseling van de standaard Advent Calendar bouwwerken. Helaas mist de bezem die LEGO gerust aan het geheel toe had kunnen voegen.

LEGO Friends dag 11: Als er iets is wat je vooral niet moet doen in december, dan is het wel afvallen. Dit bouwbare reep chocolade bewijst het maar weer. Door de opbouw met tiles is het een klein maar leuk tussendoortje.

LEGO Advent Calendar dag 11

LEGO Harry Potter dag 11: Dag 11 brengt nog een deel van een afdelingstafel. Deze kan als aanvulling of voor een andere afdeling gebruikt worden. Een kaars op tafel werkt het geheel af.

LEGO Star Wars dag 11: Op de elfde dag van de advent kalender komt één van de grotere bouwwerken de show stelen. Het Death Star Canon geeft daardoor iets meer bouwplezier dan menig ander bouwwerk uit de advent kalender.


Dag 10


LEGO City dag 10: Het vrouwelijke figuur legt met haar camera alle activiteiten vast die zich gedurende de advent periode afspelen. De Minifig is opgebouwd met standaard onderdelen en hierdoor weinig bijzonder. Desondanks een prima toevoeging aan het geheel.

LEGO Friends dag 10: Als je een haard in huis hebt staan, dan kun je daar een aantal kerstsokken aan hangen waar cadeaus ingestopt kunnen worden. Hoewel deze LEGO sokken daar niet geschikt voor zijn, zien ze er wel feestelijk uit. Het bouwen is niet ingewikkeld, maar toch leuk. De sokken kunnen in de kerstboom gehangen worden.

LEGO Advent Calendar dag 10

LEGO Harry Potter dag 10: Een Minifig van Ron Wemel is de volgende in de rij van figuren uit deze advent kalender. Net zoals bij Harry Potter bevat Ron een zelfgebreide trui. De ‘R’ is eveneens toepasselijk ongelijk en zorgt voor een mooie afwerking. Dit figuur is exclusief te vinden in deze set.

LEGO Star Wars dag 10: Voor dag 10 keren we weer terug naar The Force Awakens met de Jakku Quadjumper. Het setje bevat aardig wat onderdelen en is een leuke build. Ook voor de Quadjumper geldt dat dit de eerste keer is dat hij voorkomt in een advent kalender.


Dag 9


LEGO City dag 9: Hoe verder je in december komt, hoe groter de kans op sneeuw. Vandaag zit er een sneeuwman achter het deurtje. Het figuur voelt een beetje als dertien in een dozijn. Ondanks dat zijn de toevoegingen van het witte Minifig hoofd, de hoed en de rode sjaal leuke extra’s. De bouw is geenszins bijzonder te noemen.

LEGO Friends dag 9: Een lantaarn met guirlande maakt zijn opwachting op dag 9. De bouw stelt niet meer voor dan het opstapelen van steentjes. Ondanks dat maakt de vrolijke roze kleur wat goed. Ook dit bouwwerk kan in de kerstboom gehangen worden.

LEGO Advent Calendar dag 9

LEGO Harry Potter dag 9: Een vlaggenmast voor Zwadderich mag uiteraard niet ontbreken. De opbouw is onveranderd maar er worden uiteraard anders gekleurde vlaggen gebruikt.

LEGO Star Wars dag 9: Na de micro-build van Ahch-To mag the master himself natuurlijk niet ontbreken. De exclusieve versie van Luke Skywalker ziet er indrukwekkend uit. Het haarstuk en hoofd komt al voor in de LEGO Star Wars 75200 Ahch-To Island Training. Het torso en de benen met print zijn uniek voor deze set.


Dag 8


LEGO City dag 8: De cadeautjes mogen inmiddels al onder de boom gelegd worden. De drie bouwbare cadeaus worden opgebouwd met negen onderdelen. Hoewel cadeaus vaker de revue zijn gepasseerd bij advent kalenders, is hier wat afwisseling te vinden in de bloemen die als strik dienen.

LEGO Friends dag 8: De sneeuwpop is één van de grootste bouwwerken die tot nu toe in de kalender te vinden is. De onderkant bestaat uit twee steentjes die gebogen zijn. Dit resulteert niet alleen in een leuke vorm, maar kan ook gebruikt worden om mee te spelen. De sneeuwpop is herkenbaar en redelijk mooi afgewerkt. Toch vallen de twee blauwe Technic pins op en die zijn wat storend. De plate met gat dient al hoed en kan gebruikt worden om het figuur in de boom te hangen.

LEGO Advent Calendar dag 8

LEGO Harry Potter dag 8: Aangezien de afdelingstafel nog niet voldoende gevuld is, geeft dag 8 wat extra accessoires. Een schaal met een kalkoen en vulling. Een leuke extra om de tafel mee op te dekken.

LEGO Star Wars dag 8: Dag 8 is een micro build Ahch-To. Het rotsachtige eiland is omringt door water. Bovenop de rots is de hut van Luke Skywalker zichtbaar. Het formaat van de hut is niet helemaal overeenkomstig met de rest van het eiland maar dat mag de pret van het bouwen van deze simpele micro build niet drukken.


Dag 7


LEGO City dag 7: De tweede Minifig van deze advent kalender verschuilt zich achter deurtje 7. Het kind met de korte niet buigbare beentjes, heeft een koekje om zoet te blijven en draagt een pet met wieken. Een prima figuur, maar iets meer winters was niet overbodig geweest.

LEGO Friends dag 7: Een walkie talkie in vrolijke en bonte kleuren. Dat is wat er de zevende dag te bouwen is. Het bouwwerk is verre van bijzonder te noemen. De print op de ronde 2×2 tile is een prettige toevoeging. Wederom is het bouwwerk geschikt om in de boom gehangen te worden.

LEGO Advent Calendar dag 7

LEGO Harry Potter dag 7: Om de Grote Zaal verder aan te kleden krijgen we een stuk van een afdelingstafel. De bouw is simpel maar zeer representatief. Als accessoire zijn er twee gouden bekers toegevoegd.

LEGO Star Wars dag 7: In 2016 verscheen hij nog als een sneeuwman, maar dit jaar is hij terug als zichzelf. De tweede Minifigure in de advent kalender is Chewbacca. Deze versie is al in verschillende sets verschenen.


Dag 6


LEGO City dag 6: Kerst zonder kerstboom is natuurlijk geen kerst. Ditzelfde geldt voor de Advent Calendars die standaard wel een dergelijk bouwwerk bevat. Hoewel het verre van origineel is is een Ninjago drietand als piek leuk bedacht.

LEGO Friends dag 6: Het zesde bouwwerk betreft een taart. De witte taart lijkt versierd met toefjes en vruchtjes. De bovenste laag is dan letterlijk de kerst op de taart. Net als de voorgaande bouwwerken kan het taartje opgehangen worden als versiering in de boom.

LEGO Advent Calendar dag 6

LEGO Harry Potter dag 6: Natuurlijk mogen de leerkrachten die een oog in het zeil houden niet ontbreken. Professor Minerva Anderling komt met haar gekende groene tenue en zwarte hoed. Haar tenue is voorzien van verschillende symbolen die net dat extra detail geven. Een fijne toevoeging aan de kalender.

LEGO Star Wars dag 6: De Resistance Troop Transporter zit verscholen achter deurtje 6. Ondanks zijn kleine formaat en de niet zo spannende bouw, is het een herkenbaar voertuig.


Dag 5


LEGO City dag 5: De wintermaanden zijn koud. Een warm huis is geen overbodige luxe. Te bouwen is een hakblok met een blok hout, met daarnaast een bijl. Het geheel is zeer minimalistisch. De bijl een mooi onderdeel dat nadien prima gebruikt kan worden door de LEGO City Fire Department.

LEGO Friends dag 5: De gehele LEGO Friends Advent Calendar is voorzien van één enkele Minidoll. Mia heeft een standaard hoofd, benen en haar. De print op de torso is uniek voor de Advent Calendar. Hierdoor een fijne aanwinst voor Heartlake City.

LEGO Advent Calendar dag 5

LEGO Harry Potter dag 5: De vijfde dag brengt wat meer aankleding met zich mee. Een vlaggenmast met de kleuren van Griffoendor.

LEGO Star Wars dag 5: De misser van dag 4 wordt ruimschoots goedgemaakt met wederom een nieuwkomer op dag 5. Poe’s X-wing is nog niet eerder verschenen in een advent kalender. Het ruimteschip met BB-8 biedt iets meer bouwplezier dan de voorgaande bouwwerken.


Dag 4


LEGO City dag 4: Het zakje bevat maar 2 kleuren, wit en transparant licht blauw. Van deze steentjes bouw je een muur met met “sneeuw” en “ijs”. Het is een aanvulling op de sneeuwballenwerper die achter deurtje twee zat. Op de plattegrond van de doos is aangegeven waar ze beide geplaatst kunnen worden. Het idee is dat je de sneeuwballen tussen de twee pilaren probeert over het muurtje probeert te werpen.

LEGO Friends dag 4: Schattige dieren zijn flink vertegenwoordigd in Heartlake City. De vierde dag biedt een hamster die stiekem een adrenalinejunkie is. De bouwbare slee is leuk gevonden, maar biedt weinig uitdaging. Wederom is er de mogelijkheid het bouwwerk in de kerstboom te hangen.

LEGO Advent Calendar dag 4

LEGO Harry Potter dag 4: In een feestelijke periode mag natuurlijk een echte kerstboom niet ontbreken. Door het gebruik van SNOT technieken is de bouw interessant te noemen.

LEGO Star Wars dag 4: De blaster die de First Order Stormtrooper bij hem heeft is blijkbaar te klein. Achter deurtje vier zit namelijk een grote Blaster verscholen. Het geheel is wat inspiratieloos en geeft het idee dat het alleen dient ter opvulling van de kalender.


Dag 3


LEGO City dag 3: Vakje drie is goed voor de eerste Minifig. Het is een mannelijk figuur dat goed ingepakt is voor het winterse weer. Met de bezem kan het pad sneeuwvrij gehouden worden. Een minpuntje zijn de blauwe kleuren van de muts, torso en benen. Deze verschillen qua intensiteit van elkaar. Het hoofdje heeft twee verschillende gezichtsuitdrukkingen.

LEGO Friends dag 3: Niet één maar twee bouwwerken achter deurtje vier. Er zijn twee identieke opwind-pinguïns te bouwen. Het enige verschil zit hem in het gebruik van de ogen. Het zijn geen bijzondere bouwwerken, maar ze zien er wel schattig uit. Wederom is er de mogelijkheid ze in de boom te hangen.

LEGO Advent Calendar dag 3

LEGO Harry Potter dag 3: Om de omgeving een beetje aan te kleden bevinden zich achter het derde deurtje twee eenvoudige kerstbomen. Deze voorstelling is echter inspiratieloos en bieden weinig meerwaarde.

LEGO Star Wars dag 3: Na een jaar afwezig te zijn geweest, is hij er dit jaar weer bij! De First Order Stormtrooper. In vergelijking met de versie die in de 2017 editie van de advent kalender zat, is dit de nieuwe uitvoering van 2019. Voor het bouwen van een First Order Stormtrooper leger is het een mooie toevoeging.


Dag 2


LEGO City dag 2: Een sneeuwballenwerper maakt zijn opwachting. De twee witte cilinders dienen als sneeuwballen die geworpen kunnen worden. Simpel en doeltreffend. Nu nog iets vinden om op af te schieten!

LEGO Friends dag 2: De draagbare radio biedt – net als het hart van dag 1 – de mogelijkheid in de boom gehangen te worden. Het bouwwerk zit simpel in elkaar, maar ziet er desondanks goed uit. De 1×2 Tile met print van een smartphone, zorgt voor de nodige details.

LEGO Advent Calendar dag 2

LEGO Harry Potter dag 2: De traditie van advent kalenders en miniatuurmodellen wordt uiteraard voortgezet. De tweede dag brengt een miniatuurversie van de Zweinstein Express, bestaande uit de locomotief en tender. Hier wordt nogmaals gedemonstreerd hoe veelzijdig LEGO onderdelen kunnen zijn. Met het gebruik van enkele eenvoudige onderdelen is de gelijkenis treffend.

LEGO Star Wars dag 2: We blijven nog even bij de Dark Side of the Force met Kylo Ren’s Shuttle. Ondanks het kleine formaat, ziet het er best nog natuurgetrouw uit vanwege de grote zwarte vleugels en het donkerrode raam. Het is voor het eerst dat de shuttle in een advent kalender voorkomt en dat is een welkome verrassing.


Dag 1


LEGO City dag 1: Een kleine sneeuwschuiver is het eerste bouwwerk van de Advent Calendar. Het is even goed kijken hoe deze in elkaar gezet moet worden. Hoewel simpel is het een leuk bouwwerk. Een mooi detail is dat er kleine tandwielen zijn gebruikt voor de wielen, dit geeft lekker veel grip in de sneeuw.

LEGO Friends dag 1: Bij de LEGO Friends Advent Calender staat dag één in het teken van het hart. Heartlake City en een bouwbaar ornament van een hart, zijn twee handen op één buik. Het is geen bijzonder bouwwerk, maar voor de fans van het thema vast en zeker een goed begin. Het ornament heeft een modified 2×1 plate waaraan een haakje/touwtje bevestigd kan worden zodat het in de kerstboom kan hangen.

LEGO Advent Calendar dag 1

LEGO Harry Potter dag 1: De eerst dag van de advent kalender kan niet toepasselijker starten dan met een variant van Harry Potter. Ditmaal in een warme zelfgebreide trui. De letter ‘H’ ziet er toepasselijk ongelijk uit en zorgt voor een leuk detail. Deze trui is duidelijk een referentie naar de eerste film. Een mooie versie van Harry Potter om op deze manier te krijgen. Het figuur is exclusief voor deze set.

LEGO Star Wars dag 1: We beginnen de advent kalender met de bouw van een First Order Star Destroyer. Het ruimteschip uit The Force Awakens is simpel maar doeltreffend nagebouwd. De verschillende lagen van het schip worden zichtbaar gemaakt door gebruik te maken van twee verschillende grijstinten. De straalmotoren worden gecreëerd door twee blauwe transparante ronde plates.

Conclusie

Vanaf 24 december te lezen!