Review: Great LEGO Sets – A Visual History (boek)

2
503

Na al die prachtige MOC’s die we voorbij zien komen, vergeten we bijna hoeveel geweldige LEGO sets er door de jaren heen uitgebracht zijn. Het boek “Great LEGO Sets – A Visual History” neemt ons mee terug in de tijd en herinnert ons aan geweldige LEGO sets uit het verleden en heden. Het boek is gepubliceerd door DK (Dorling Kindersley) die we kennen van eerder uitgebrachte LEGO boeken als “The LEGO Book” en “LEGO Minifigure Year by Year”. 

Meer dan alleen een boek!

Het boek “Great LEGO Sets” wordt geleverd in een stevige verpakking die bestaan uit 2 delen namelijk het boek en een doosje met onderdelen voor de LEGO Micro Space Cruiser. Zo kunnen we naast het lezen ook nog wat bouwen!

Micro Space Cruiser (11910)

De Micro Space Cruiser die we krijgen bij het boek, bestaat uit 102 onderdelen. Dit model is gebaseerd op de LEGO Space Cruiser and Moonbase set (928) uit 1979. We herkennen de Space Cruiser aan de blauw/grijze kleurencombinatie, gele cockpit en grote motoren van de Space Cruiser. Deze mini uitvoering bevat zelfs een kleine maan buggy die achterin het ruimteschip past. Een review van de Micro Space Cruiser (11910) is te vinden op www.thebrickfan.com.

LEGO Space Micro-Scale Space Cruiser (11910)

LEGO Space Micro-Scale Space Cruiser (11910)

Het boek “Great LEGO Sets – A Visual History”

Dan is het nu tijd voor het boek. Wie meerdere boeken van DK in zijn bezit heeft, zal ongetwijfeld de stijl herkennen waarmee het boek is opgemaakt. De boeken zijn ongeveer hetzelfde vormgegeven en ook de inhoud is vergelijkbaar. Het stevige boek van ongeveer 25 x 30 cm bestaat uit 256 pagina’s. Het is een aardig formaat en is niet ideaal om s’avonds in bed te lezen tenzij je een paar stevige spierballen hebt. Het eerste gedeelte van het boek bestaat uit een inleiding en een uitgebreide tijdlijn met LEGO sets van 1949 tot 2015. Vervolgens komt er een uitgebreid stuk over hoe een LEGO set gemaakt wordt. Het totale productieproces van een set wordt besproken. Van het brainstorm en inspiratie proces tot aan de uiteindelijke productie. Daarbij lezen we citaten van bekende LEGO ontwerpers die we overigens ook verder in het boek voorbij zien komen.

De rest van het boek bestaat voornamelijk uit grote LEGO sets die onderverdeeld zijn in hoofdstukken per 10 jaar. Helaas is dit niet helemaal optimaal verdeeld. Zo worden er van 1950 tot 1960 slechts 6 sets besproken en dat terwijl er een hoop meer geweldige sets uitgebracht zijn in die tijd. Ook mis ik LEGO Technic sets in het boek die eigenlijk niet mogen ontbreken.

Ondanks deze kleine minpuntjes is het een fijn boek om doorheen te bladeren. Veel bekende sets worden uitgelicht op 1 of 2 pagina’s met de nodige informatie. Ook worden er opmerkelijke delen van een set uitgelicht en krijgen extra aandacht aan de hand van een “Guided Tour”. Een ander grijs blokje bevat leuke en bijzondere feiten van de set.

  

Terwijl je door het boek heen bladert, zul je een hoop sets herkennen. Wellicht heb je zelfs een groot aantal sets in je bezit! Het is een prachtig boek en raad hem iedere LEGO liefhebber aan. Het kan zijn dat je bepaalde sets mist in het boek maar over het algemeen komen er genoeg diverse thema’s aan bod. Het boek is verkrijgbaar voor ongeveer €35,- tot €40,- bij de bekende webwinkels en bij een aantal LEGO speciaalzaken.

Wat is jullie eerste indruk van dit boek? Mocht je meer willen weten over de inhoud, kun je een vraag stellen d.m.v. een reactie te plaatsen onderaan de pagina.