[Review] BOC Skylines Den Haag – Scheveningen – Binnenhof

1
1366
BOC Skylines Den Haag - Scheveningen - Binnenhof

Een aantal weken geleden kon je hier op Bouwsteentjes lezen dat BOC terug va weggeweest is en met een nieuwe lijn komt. We hebben drie van deze nieuwe sets toegestuurd gekregen voor een review. Ben je benieuwd of de sets weten te verrassen? Lees dan vooral verder.

BOC Skylines Den Haag – Scheveningen – Binnenhof

Skylines verpakking

De sets zijn voorzien van een grote stevige doos met daarin de zakjes die nodig zijn voor het bouwen van de Skylines. Elke Skyline wordt opgebouwd met modules. Hierdoor zijn alle modules apart verpakt en bevatten ze individuele bouwinstructies. Handig, want je kunt zo zelf bepalen welke modules je wilt bouwen. Er is onderling af te wisselen en mede hierdoor wordt er ruimte gecreëerd voor eigen interpretatie. De instructies zijn in feite A4 papiertjes met daarop de stappen om te bouwen en de benodigde onderdelen. De bouwinstructies zijn kort maar krachtig. Dit is prettig omdat er veel onderdelen tegelijkertijd moeten worden aangebracht. Helaas zijn ze ook wat onduidelijk waardoor het ten eerste al zoeken is naar de juiste kleuren en ten tweede waar welk steentje hoort. Dit komt net iets te vaak voor waardoor het bouwplezier toch wat ten negatieve beïnvloedt.

Skylines verpakking

BOC Skylines Den Haag

BOC Skylines Den Haag

De Skyline van Den Haag wordt opgebouwd met 324 LEGO steentjes en kost €54,99. De gemiddelde prijs per onderdeel bedraagt €0,17. Den Haag omvat de Ridderzaal, Hoftoren, Castalia, Haagse Toren en Paleis Noordeinde. De gebouwen worden opgebouwd met afwisselde bouwtechnieken en onderdelen. Enkele van de bouwtechnieken zijn zeer creatief maar ook controversieel te noemen. Met name de Hoftoren is controversieel. Het gebouw wordt aan de ene kant stevig bevestigd, terwijl de andere kant toch wat losjes is. Dit resulteert in een ietwat instabiele bouw. Daarnaast wordt de Hoftoren aan de display bevestigd door middel van een uitstekende plate onder het gebouw. Dit is een prima oplossing, ware het niet dat de grootte en breedte van het gebouw zorgt voor een zwakke bevestiging. De overige gebouwen geven geen problemen en staan stevig op hun plek.

BOC Skylines Den Haag BOC Skylines Den Haag

De skyline is herkenbaar voor iedereen die wel eens in Den Haag is geweest. Op Paleis Noordeinde na, voelt het geheel aan als een mooi verloop van een aantal bekende gebouwen uit Den Haag. Paleis Noordeinde lijkt toch niet helemaal te passen. Het paleis is midden in Den Haag te vinden en de toevoeging ervan is te verklaren, maar de uitwerking had iets beter gekund. Dit niet zozeer vanwege het gebouw, maar omdat het lijkt alsof hij weggezakt is. Een aantal plates om de boel wat op te hogen had wonderen gedaan.

BOC Skylines Den Haag

BOC Skylines Scheveningen

Skylines Scheveningen

Net als de skyline van Den Haag bestaat ook die van Scheveningen uit modules. Wederom bevat de doos diverse ziplock zakjes met daarin de onderdelen en de instructies. De instructies kennen hetzelfde probleem als bij Den Haag, maar bieden ook plezier doordat je vaak veel onderdelen tegelijkertijd dient aan te brengen. De skyline van Scheveningen kost €54,99 en de extra Sea Life module €6,99. Het totaal aan onderdelen is 439 en de gemiddelde prijs komt hierdoor terecht op €0,14. In de set zijn de vuurtoren, Sea Life (extra module), LEGOLAND Scheveningen, Het Kurhaus, Palace Promenade en de Pier te vinden.

Skylines Scheveningen Skylines Scheveningen

Het is goed gelukt om het verloop van Scheveningen na te bouwen met LEGO. Alle belangrijke gebouwen zijn te vinden. De bouw van de de vuurtoren, LEGOLAND en Sea Life is makkelijk en zitten snel in elkaar. Het Kurhaus en de pier met Palace Promenade zijn uitdagender te noemen. Net als dat met Den Haag het geval was, kent het een aantal technieken die interessant maar ietwat controversieel zijn. Hoewel dit voor de uitstraling belangrijk is is niet alles even stevig te noemen. De reuzenrad is net wat te losjes bevestigd en kan makkelijk losraken. Ditzelfde geldt voor de flats bovenop de Palace Promenade. Nu is het geen speelset en de keuze is begrijpelijk te noemen, maar een stevigere constructie was wel prettig geweest. Zoals gezegd voelt het verloop van gebouwen natuurlijk aan. Het geheel is mooi afgewerkt met een stukje strand voor de gebouwen en de zee tussen de Palace Promenade en de pier.

Skylines Scheveningen

BOC Skylines Binnenhof

Skylines Binnenhof

Het Binnenhof is in feite een geheel te noemen. Enkel het torentje en het Mauritshuis is een losse module die verbonden wordt aan de rest van Het Binnenhof. Net als met de vorige twee sets kent ook Het Binnenhof een ietwat onoverzichtelijke instructie. De set kost 39,99 en bevat 239 onderdelen. De gemiddelde prijs is omgerekend €0,17. Het Binnenhof bestaat uit het Mauritshuis, het Torentje, de Ministerie Algemene Zaken en de Eerste Kamer der Staten Generaal.

Skylines Binnenhof Skylines Binnenhof

In tegenstelling tot de vorige twee skylines is Het Binnenhof een zeer stevige constructie. Dit wordt gerealiseerd door de gebouwen in eerste instantie in twee rijen plaatsen later aan elkaar te verbinden door middel van de daken. De techniek hierachter is vrij simpel maar zeer effectief. Het Binnenhof is herkenbaar en het Torentje en het Mauritshuis maken het geheel af. De Hofvijver ervoor is leuk opgebouwd en aan de rechterkant is een deel van het plein te vinden.

Skylines Binnenhof

Conclusie

BOC Skylines Den Haag - Scheveningen - Binnenhof

Van de BOC Skylines Den Haag – Scheveningen – Binnenhof is die van Scheveningen het meest indrukwekkend te noemen en is Het Binnenhof de meest stevige. Het bouwen ervan is leuk en uitdagend te noemen en dit komt met name door een aantal creatieve bouwtechnieken. Helaas zorgen de bouwtechnieken bij Den Haag en Scheveningen voor een aantal zwakke constructies. De bouwtekeningen zijn bij enkele stappen onoverzichtelijk te noemen en kunnen voor wat frustratie zorgen, maar dit is aan de andere kant ook uitdagend. Door de opbouw met modules kunnen de gebouwen onderling naar smaak verwisseld worden en geeft het de mogelijkheid ze uit te breiden. Zodra gebouwd zijn de skylines zeer herkenbaar en zien ze er goed uit. Prijstechnisch betaal je meer voor deze sets dan die van LEGO zelf, maar je krijgt er wel unieke Nederlandse skylines voor terug. Al met al zijn het leuke skylines om ter display te zetten, maar onderhevig zijn aan enkele minpunten die het plezier in de bouw ervan beïnvloeden.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Bricksworld die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Bricksworld, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

BOC Skylines Den Haag - Scheveningen - Binnenhof

7.5

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwplezier

6.5/10

Originaliteit

9.0/10

Displaywaarde

8.0/10

Verzamelwaarde

7.0/10

Pluspunten

  • Unieke skylines met mooie uitstraling
  • Interessante bouwtechnieken
  • Opbouw d.m.v. modules

Minpunten

  • Enkele Zwakke constructies
  • Iets te duur voor wat het te bieden heeft