[Nieuws] Intertoys maakt doorstart

12
1272
Intertoys maakt doorstart

Vandaag is bekendgemaakt dat de Intertoys een doorstart zal maken. Ongeveer de helft van het personeel zal werkloos worden en ruim 91 winkels zullen de deuren gaan sluiten.


Intertoys maakt doorstart

De Portugese investeerder Green Swan zal ongeveer 120 vestigingen overnemen. De ruim 100 franchisenemers hebben de komende tijd de keuze of ze onder de naam Intertoys verder willen gaan of op eigen houtje. 91 winkels zullen gaan sowieso sluiten en er wordt momenteel nog gekeken wat er met een aantal andere vestigingen zal gebeuren. De 91 winkels die definitief gaan sluiten zullen zaterdag 9 maart een uitverkoop hebben. Mocht je willen profiteren, houd het dan in de gaten.

De overname door Green Swan is positief te noemen, maar zal wel ten koste gaan van ruim 1700 medewerkers voor wie er bij de doorstart geen plek meer is. Er wordt geschat dat er van de 3200 banen zo’n 1000-1500 behouden blijven. De Nederlandse en Belgische Franchisenemers vallen buiten het faillissement, maar moeten nu wel besluiten of ze onder de naam van Intertoys verder willen gaan.

Green Swan vs. Alteri

Alteri – die Intertoys overnam van Blokker – heeft een rare manier van investeren en gaan in feite over lijken. De Britse investeerder is – door een rare constructie die niet verboden is in Nederland – namelijk de eerste schuldeiser. Ze hebben pandrechten weten te bemachtigen door leningen te verstrekken. Hierdoor kunnen ze beslag leggen op voorraden van deze winkels. Het kan gezien worden als een grote leegroof en ze dus enkel uit zijn op winstbejag. Daarnaast heeft Alteri ervoor gezorgd dat er de afgelopen twee jaar ruim 3700 banen verloren zijn gegaan bij drie Britse winkelketens die ze hebben overgenomen.

Green Swan pakt het anders aan. De Portugese investeerder heeft namelijk het doel om de grootste speelgoedketen in Europa te worden. Voorheen namen ze al vestigingen over van Toy’s R Us, Bart Smit, Maxi Toys en Toys XL. Helaas betekent dit bij de huidige doorstart van Intertoys dat er wel heel wat banen verloren zullen gaan, maar dit wel met de beste intentie. Veel van de huidige Intertoys winkels bestaan uit voormalige Bart Smit winkels. Veel van deze winkels zitten in bepaalde steden vrij dicht bij elkaar. Dit is natuurlijk geen gezonde verdeling en de keuze om winkels te sluiten is begrijpelijk. Green Swan ziet geen gevaar in het internet en is positief over de toekomst van speelgoed winkels. Dit met name doordat de klant in de winkel het speelgoed te laten ervaren en de online verkoop hierop te laten aansluiten.

Wat de toekomst is voor Intertoys in de handen van Green Swan moet zich nog laten blijken, maar het is in ieder geval positief te noemen dat de investeerder het anders aanpakt dan Alteri. Voor de uitverkoop in 91 winkels raden we aan om het lokaal in de gaten te houden. Hoewel het spijtig is dat de vestigingen zullen gaan sluiten en het personeel op straat komt te staan, kun je er als klant wel van profiteren.


Deze winkels gaan sluiten

Intertoys maakt doorstart

Intertoys maakt doorstart


Jouw mening telt!

Wat vind jij van de doorstart en de plannen van Green Swan? Bent je hoopvol of verwacht je wederom een drama? Laat het weten in een reactie onder dit artikel of via social media.

Handige pagina’s op Bouwsteentjes.info:

– Op deze pagina vind je handige links naar andere websites!
– Alle huidige LEGO aanbiedingen vind je hier!