[Review] LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

6
815
LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

Eén van de meest legendarische Star Wars schepen is ongetwijfeld de Tantive IV. Dit schip maakte zijn première in Star Wars: A New Hope. Ondertussen is het de derde keer dat het ruimteschip in LEGO vorm verschijnt. In deze review ontdek je of hij nog steeds geschikt is voor diplomatieke missies, of dat de rebellen beter opzoek kunnen gaan naar een ander ruimteschip.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

In de doos bevinden zich dertien genummerde zakjes met LEGO onderdelen, vier losse cockpit-onderdelen en een instructieboek. Zoals te verwachten is er een stickervel aanwezig met daarop twintig stickers. Met een prijs van €199,99 en 1768 onderdelen, komt de gemiddelde prijs per onderdeel uit op €0,11. Dit is een normale prijs voor een set uit het Star Wars Thema en aanvaardbaar gezien de hoeveelheid grote onderdelen.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

De Minifigures

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

De set bevat vijf Minifigs en een Astromech Droid. De Rebel Trooper is voorzien van een simpele maar mooie print op het torso. De benen zijn egaal grijs en het hoofdje bevat een dubbelzijdige print. Op zijn hoofd draagt hij de typerende Rebel Trooper helm. Captain Antilles is gekleed in een beige/zandgeel kleurig kostuum zoals ook in de film te zien is. De print is dik in orde en een vooruitgang vergeleken met de voorgaande versie. Princes Leia kent maar deels een vooruitgang vergeleken met voorgaande versies. Het haar is nu al een aantal keer gebruikt en hetzelfde geldt voor haar torso. Het hoofd en de jurk daarentegen zijn wat unieker. Met name het jurk-element met print aan de voor- en achterzijde valt op omdat die nieuw is. De print loopt mooi van de torso door naar de jurk en zorgt dat ze overeenkomt met haar verschijning in Star Wars: A New Hope.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

LEGO heeft voor de eerste keer in de geschiedenis van LEGO Star Wars, een Minifig van Bail Organa uitgebracht. Dit personage is direct herkenbaar, maar bevat wel een ander kleur uniform dan in Episode IV te zien is. LEGO heeft hier namelijk gekozen voor het olijfgroene uniform zoals die in Rogue One verscheen. In de Tantive IV Designer Video wordt uitgelegd waarom deze keuze is gemaakt. Gezien er nu uit twee films geput kan worden, heeft LEGO tussen de blauwe of olijfgroene uniform moeten kiezen. Hoewel niet geheel trouw aan Episode IV, is de keuze voor de olijfgroene variant uiteindelijk goed te begrijpen.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

Het iconische duo mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Deze versies van R2-D2 en C-3PO hebben al meermaals hun weg gevonden in verschillende Star Wars setjes. Ze zijn beiden voorzien van print op het lichaam, maar kennen geen opvallende veranderingen vergeleken met de voorgaande versies. Ondanks de generieke verschijning, zijn ze een niet te missen toevoeging aan deze set.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

De bouw

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

Het bouwen van de set begint met het vormen van een Technic basis dat voor de nodige stevigheid zorgt. De basis wordt in stappen langzamerhand voorzien van de nodige compartimenten die de Tantive IV zijn iconische vorm geeft. Tijdens het bouwproces is er een mooie afwisseling waarin het interieur, exterieur en de motoren worden aangebracht. Dat laatste was helaas wat repetitief doordat in korte tijd meerdere stuks gebouwd en geplaatst dienen te worden.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

In de Designer Video werd verteld dat deze Tantive IV een combinatie van een UCS en speelset is. Dit is tijdens het bouwen ook duidelijk te merken doordat er verschillende speelfuncties worden toegevoegd, waaronder verschillende Shooters. Aan de andere kant is er duidelijk veel aandacht besteed om het schip zo natuurgetrouw mogelijk te maken. Hierin zijn de LEGO Designers goed geslaagd met als enige minpunt de vinnen bij de Escape Pods. Hoewel de toevoeging van de vinnen een keuze is geweest om de vorm van de Tantive IV zo goed mogelijk te benaderen, komt dit niet overeen met de film. Het is overduidelijk een compromis geweest. De speelfuncties zijn met name leuk voor kinderen en het kan zijn dat de AFOL zich er eerder aan zak irriteren. Dit geldt met name voor de Stud Shooters.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

Het gedeelte waar duidelijk het meeste aandacht aan besteed is zijn de 11 motoren. Tussen deze motoren zijn in de opbouw verschillen te vinden, maar die zijn eerder miniem te noemen. Het resultaat vormt desondanks wel een mooi en overtuigend geheel. De extra details die op de zijkant en op één van de motoren te vinden zijn, worden aangebracht door middel van stickers. In de antenne bovenop het schip zit een functie weggeborgen. Door het vastnemen van de antenne kan schip met een hand opgenomen en verplaatst worden. Eerlijk is eerlijk, dit is leuk om te doen ook.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

In de Tantive IV is er een minimum aan interieur te vinden. Door de bovenste delen af te nemen, onthul je een conferentie- en wapenopslagruimte. Het interieur is simpel en voelt wat kaal aan. De details die te zien zijn worden ook hier door het gebruik van stickers aangebracht. Het schip bevat twee afneembare Escape Pods waarin net genoeg ruimte is op R2-D2 en C-3PO te plaatsen. Hierdoor is makkelijk één van de filmscènes na te spelen. De cockpit bestaat uit vier halve kegel onderdelen en kunnen afgenomen worden om de bediening te onthullen. De twee control panels zijn voorzien van prints.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

Conclusie

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

De LEGO Star Wars 75244 Tantive IV is een mooie toevoeging om het twintig jarige bestaan van LEGO Star Wars te vieren. Het model is een geslaagd huwelijk van een UCS en speelset. Het model bevat genoeg details om als displaymodel te dienen en weet eveneens speelfuncties toe te voegen. Dit is voor AFOL’s minder aantrekkelijk dan voor kinderen. LEGO had met gemak een display/standaard toe kunnen voegen waarop de Tantive IV geplaatst kan worden. Het is jammer dat dit niet aan de set toegevoegd is. Om het model makkelijker te verplaatsen is er een handvat in de antenne verborgen. Het visuele aandachtspunt van deze set zijn duidelijk de 11 motoren. Het is jammer dat een set in deze prijsklasse afhankelijk dient te zijn van stickers om bepaalde details eruit te laten springen. De selectie Minifigures is prima te noemen, maar is zeker niet top. Het is een logisch gevolg van de scene die LEGO hier trouw probeert te blijven. De toevoeging van Bail Organa maakt desondanks veel goed omdat het figuurtje uniek is voor deze set. In zijn geheel is de Tantive IV een mooie opvolger van de twee voorgaande modellen. De set is het aankopen waard voor de LEGO Star Wars fans die één van de voorgaande versie niet in zijn/haar bezit heeft.

LEGO Star Wars 75244 Tantive IV

8

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Speelplezier

8.0/10

Bouwplezier

8.0/10

Minifigures

7.5/10

Verzamelwaarde

8.5/10

Pluspunten

  • Toevoeging van Bail Organa
  • Handvat voor transport
  • Huwelijk tussen UCS en Speelset

Minpunten

  • Te veel gebruik van sticker voor detail
  • De vinnen langs romp voor de Escape Pods
  • Bouw van de motoren is repetitief