[Review] LEGO Creator Expert Winter Village Station

1
2756
LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Sinds oktober 2017 is de LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station verkrijgbaar via LEGO. De set is bedoeld om in combinatie met de LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train opgebouwd te worden. Hoe scoort de set op zichzelf en is het een set die de €74,99 waard is? Je leest het allemaal in deze LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station review.

[Deze review is voorzien van een revisie]


LEGO Creator Expert Winter Village Station

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

In de doos bevinden zich een aantal genummerde zakjes met LEGO steentjes, twee instructieboekjes, een stickervel, en vier rechte LEGO spoorelementen. De set bevat in totaal 902 onderdelen en met een RRP van €74,99 komen we uit op €0,08 per onderdeel. Dit is een goede prijs voor een set van dit formaat.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

De Minifigures

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Bij de set zijn vijf Minifigs inbegrepen. Alle vijf de Minifigs zijn in deze samenstelling uniek en nog niet eerder gebruikt in een andere set. Voor de torso en benen die gebruikt worden voor de Minifigs is dat een andere verhaal, die komen namelijk in meerdere sets voor. Ditzelfde geldt voor de hoofdjes en de accessoires. Enkel het grijze haar-element voor de grootmoeder Minifig is redelijk uniek en komt naast dit setje in nog één set voor.

De selectie Minifigures is goed voor een set als dit. Het is namelijk niet de grootste set en er is weinig ruimte om meer Minifigs te plaatsen zonder dat het chaotisch lijkt. De eerste Minifig is de buschauffeur die voorzien is van een zwarte broek, een blauw spijkerjack met daaronder een trui, een hoofd met baard en bril, een sjaal en een zwarte muts. De tweede Minifig is de ticketverkoper. De verkoper heeft een donkerblauwe broek en colbert met daaronder een stropdas en overhemd. Het colbert is voorzien van wat details zoals een jaszak met pen en een notitieblok en het logo van het vervoersbedrijf. Het bruine haar en een hoofd met redelijk neutrale gezichtsuitdrukking maken het af. Als accessoires heeft de Minifig een ticket in zijn handen.

De derde Minifig is de oma. Ze is voorzien van een donkerrode broek, een gebreide trui met patroon, een grijs lang kapsel en een hoofd met een print van een bril. Als accessoire heeft ze een bruine koffer bij zich. De vierde Minifig is een jongetje met een donkergroene broek, een blauwe halfopen jas met daaronder een groen truitje, een hoofdje met een blije gezichtsuitdrukking een donkerrode pet. De laatste Minifigure is de barista. De barista is gepast gekleed in een grijze broek met aan de voor- en achterkant een print van het schort. Het schort loopt door als print op de torso en is voorzien van een logo van een koffieketen. Onder het schort is een wit overhemd te zien. De Minifig heeft een ietwat serieuze blik en een bruin kapsel met een staart.

De Minifigs zijn voorzien van de nodige details en passen goed in het Winter Village thema. Geen van de Minifiguren bevat een dubbelzijdig beprint hoofd, maar zijn, op de ticketverkoper na, allemaal voorzien van een print op de achterkant van de torso. De barista is de enige Minifig met een print die doorloopt op de achterkant van de benen.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

De bus en het station

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

De bus die bij de set hoort is een mooi authentiek model dat erg goed past in het thema. De gele, witte en blauwe kleuren zorgen voor dynamiek en de bus is daardoor alles behalve eentonig. Het dak van de bus kan afgenomen worden en hierdoor heb je makkelijk toegang tot de binnenkant van de bus. Aan de voorkant is er plek voor de chauffeur en achter de chauffeur is plek voor drie passagiers.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Aan de rechterkant van de bus zit de deur waardoor de passagiers naar binnen kunnen, en op het dak is er ruimte om cadeaus of bagage op te bergen. Aan de beide zijkanten van de bus hangen kerstkransen. De kransen zorgen voor ervoor dat de bus nog beter in het Winter Village thema past. Zonder de cadeaus en de kransen is de bus goed te gebruiken in een normale LEGO City lay-out. De bus bevat een paar stickers die voor detail zorgen.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Bij het bouwen van het station begin je met de spoorwegovergang. Dit is geen lastig geheel om te bouwen en doet wat het moet doen. De spoorwegovergang is voorzien van twee slagbomen die omhoog en naar beneden te bewegen zijn. De slagbomen zijn opgebouwd door middel van een 1×12 plate met daarop zes 1×2 tiles die het de kenmerkende kleuren geeft van een slagboom. De 1×2 tile elementen zorgen ook voor de nodige spanning op de 1×12 plate die daardoor krom gaat staan. Dit is onacceptabel en LEGO had hier beter een sticker of een print voor kunnen gebruiken. Een tweede exemplaar van de set om het station te verbreden had deze issue nauwelijks.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Het station is het hoofdbouwwerk van het geheel. De station is voorzien van een perron met bankje en een lantaarn, een kiosk, een hoofdingang met klokken, en het kantoor van de ticketverkoper. Aan de linkerkant van het station staat een rode brievenbus, een lantaarnpaal en bevindt zich een helling voor gemakkelijke toegang tot het station. Het station is verfraaid met de nodige kerstkransen, besneeuwde daken en plukjes sneeuw op het perron. In z’n geheel is het een prima station met de nodige details die voor wat charme zorgen.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Het bouwen van het station is niet ingewikkeld. Wel wordt er gebruik gemaakt van diverse bouwtechnieken. De bouw is daardoor ook afwisselend en je zult niet snel in herhaling vallen. Het bouwen neem in totaal een half uur tot 45 minuten in beslag en in het begin ben je voornamelijk bezig om het fundament te bouwen dat er voor zorgt dat het station verhoogd is. Het bouwen van het station bestaat vooral uit het bouwen van de muren en het frame voor de daken. Op het einde zal het geheel echt vorm krijgen als de daken, details en klokkentoren gebouwd worden. Dit is een prima manier van bouwen omdat je zo echt het gevoel hebt dat je een gebouw uit de grond trekt. De print van de klokken zijn uniek voor deze set.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Het Winter Village Station is zowel aan de buiten- en binnenkant voorzien van de nodig details. De klokkentoren springt er goed uit, het is duidelijk waar je tickets kunt halen en de kiosk is voorzien van een aantal kranten. Het is wel zo dat de de kiosk en ticketkantoor iets wegvallen in het geheel door de overhellende daken. Desondanks is dit wel een detail dat goed past bij een dergelijke set.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Aan de binnenkant van het station is goed te zien dat de kiosk voorzien is van details die nodig zijn om het een speelbaar gevoel te geven. Er is een kassa aanwezig, een prijslijst voor dranken en een koffie- of espressoapparaat met daarnaast rode LEGO mokken. Het is wat minimalistisch, en voor het gevoel had LEGO er iets meer uit kunnen halen door het geheel wat uit te breiden. Dat wat aanwezig moet zijn is aanwezig. Het ticketkantoor valt wat tegen en is in feite maar een doorgeefluik voor de tickets. Er is weinig te zien of te beleven. LEGO had hier makkelijk meer details aan kunnen brengen want de ruimte is er gewoon. Uiteindelijk draait het bij het station meer om de buitenkant dan de binnenkant en LEGO heeft daar prima werk geleverd.

Hoewel het station in z’n geheel een prima bouwwerk is dat goed in een kerstdorp past, vonden we hem toch wat te smal. We hebben daarom een tweede exemplaar in spiegelbeeld gebouwd. Op enkele onderdelen na, die moeilijk in spiegelbeeld te bevestigen waren, werkte het in spiegelbeeld bouwen goed voor de set. Het resultaat is hieronder te zien.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

Conclusie

Het LEGO Creator Expert Winter Village Station is een set dat een compliment is voor de LEGO Creator Expert 10254 Winter Holiday Train van 2016. LEGO had de twee sets vorig jaar prima kunnen combineren om dit jaar met iets nieuws te komen. De set kent interessant bouwtechnieken en, is voorzien van de nodig details. De toevoeging van een spoorwegovergang en de bus maakt het een geheel af. Het station is een welkome additie voor de winter Village thema.

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

LEGO Creator Expert 10259 Winter Village Station

7.9

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Speelplezier

8.0/10

Bouwplezier

8.5/10

Minifigures

7.5/10

Verzamelwaarde

8.5/10

Pluspunten

  • Station ziet er mooi uit
  • Goede prijs voor wat je krijgt
  • Must have voor de Winter Village verzamelaars
  • Goede selectie Minifigures

Minpunten

  • Slagbomen trekken krom
  • Station is net iets te klein