[Review] LEGO Creator Expert 10262 James Bond Aston Martin DB5

6
3450

Een nieuwe grote auto in de Creator Expert lijn die op 1 augustus uit komt is sinds 2014 vaste prik. Dit jaar werd begin juli bevestigd dat het om de James Bond uitvoering van de Aston Martin DB5 ging. Reacties op basis van de eerste gelekte foto’s waren niet erg enthousiast, vooral omdat de rondingen van de echte klassieker moeilijk in LEGO te vertalen zijn. In deze review beoordelen we alle aspecten van deze set en bekijken of dit een geslaagde Creator Expert set is geworden.

Visuals en inhoud

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5Op de voorkant van de doos zien we de Aston Martin DB5 mooi schuin van voren gefotografeerd, met als achtergrond de krul van de binnenkant van een pistoolloop uit de bekende intro filmpjes. Rechts onderin zien we het gestileerde James Bond (007) logo, en het logo van Aston Martin. Rechtsboven het sinds enkele jaren in gebruik zijnde (Creator) Expert logo, en linksboven uiteraard het LEGO logo met de leeftijdsaanduiding, set nummer en set naam.

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Op de achterkant van de doos zien we de diverse interactieve functies van dit LEGO model: het kogelvrije scherm voor het achterraam, de schietstoel functie, de machinegeweren achter de parkeerlichten, de wisselende nummerplaat, de in de deur verborgen telefoon, de te openen motorkap en achterklep, en de op de wielen te monteren verlengstukken van de scherpe ‘ninja’ sterren.

Wat wel opvalt is dat deze doos met doordrukstrips wordt geleverd welke over het algemeen alleen gebruikt worden bij de goedkopere LEGO sets. Over het algemeen zijn wij niet zo enthousiast over deze doordrukstrips omdat ze bij het openen de doos beschadigen. Of dit vanaf nu de norm gaat worden bij nieuwe LEGO sets is nog even de vraag.

In de doos bevinden zich twaalf genummerde zakjes met de nummers 1 t/m 4 en een fraai boekwerk dat zich kan meten met de bouwhandleidingen die we kennen van de LEGO Ideas sets. Net zoals in die Ideas sets wordt ook in deze bouwhandleiding extra informatie over het onderwerp van de set en de LEGO set zelf op een zeer aantrekkelijke manier gepresenteerd. Bij de bouwhandleiding bevindt zich tevens nog een klein stickervel welke voornamelijk nodig is voor de draaibare nummerplaten aan de voor- en achterzijde van de auto.

De set bevat in totaal 1290 onderdelen en met een Nederlandse RRP van €169,99 komt het gemiddeld op €0,13 per onderdeel. Dit is aan de dure kant en dat zal voornamelijk liggen aan de licentiekosten die LEGO moet afdragen aan zowel Aston Martin als aan de eigenaren van de James Bond franchise (Metro-Goldwyn-Mayer en Eon Productions).

De bouw

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Zoals gebruikelijk begint het bouwen van een auto in LEGO met het onderstel, en dit is dan ook wat voornamelijk gebouwd wordt uit de zakjes met nummer 1 erop. Ook wordt hier de basis gelegd voor het schietstoel mechanisme, hoewel het in deze fase nog niet geheel duidelijk is hoe dit precies zal gaan werken. Dit schietstoel mechanisme is een complexe Technic aangelegenheid en zit behoorlijk briljant in elkaar.

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Tijdens het bouwen vanuit de zakjes met nummer 2 erop werk je aan de achterste wielkasten en de verchroomde achterbumper. Dit gebeurt middels diverse deel-bouwwerkjes die vervolgens op ingenieuze wijze worden samengevoegd. Hoe die achterbumper precies in een nis van de zijkant past is echt geweldig!

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Ook wordt in deze stap de deur met verborgen telefoon gebouwd. Bijzonder vonden wij het scharnier dat aan de binnenkant bevestigd wordt. Dit scharnier draagt de deur niet daadwerkelijk maar geeft een visuele echtheid aan het deurscharnier mechaniek en voorkomt dat de deur te ver openklapt.

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Vanuit de zakjes met nummer 3 erop wordt het vier liter zes cilinder motorblok opgebouwd. Wanneer dit motorblok vergeleken wordt met een foto van de echte motor van een oude DB5 dan is dit duidelijk te herkennen in het LEGO model. Erg knap ontworpen door de LEGO designer!

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Ook wordt in deze fase de voorkant van de DB5 gebouwd met de verchroomde bumper, de verchroomde grille en het mechaniek van de verborgen machinegeweren. Deze worden via een slimme koppeling met de versnellingspook bediend vanuit de bestuurder. Wanneer dit mechaniek aangesloten is en het resultaat zichtbaar wordt kan een glimlach niet onderdrukt worden!

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Uiteindelijk wordt de DB5 voltooid met de onderdelen uit de zakjes met nummer 4 erop. In deze laatste fase wordt de motorkap gebouwd, de zijramen en het achterraam, de gestroomlijnde spiegels die perfect passend ingevoegd worden, en het dak met de schietstoel. Ook hier komen we weer diverse interessante deel-assemblages tegen die prachtig samengevoegd worden in het grotere geheel.

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Zoals op bovenstaande foto te zien is valt nauwelijks te zien hoe het schietstoel mechanisme bediend moet worden. Door aan de middelste twee cilinders van de achterbumper te trekken komt eerst het linker deel van het dak omhoog en schuift vloeiend naar achter. Wanneer vervolgens losgelaten wordt schiet de bumper middels elastieken weer op z’n plaats en wordt tegelijkertijd de stoel van de bijrijder gelanceerd door het geopende dak. Dit is een briljant stuk LEGO ontwerp en de designer Michael Psiaki verdient hiervoor alle lof!

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Deze LEGO designer was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van de Ferrari F40. Ook dit model was technisch hoogstaand en beide modellen laten zien dat Mike Psiaki een top designer bij LEGO is. Om het formaat van de Aston Martin DB5 te kunnen inschatten hebben we het model hier naast de LEGO Ferrari F40 geplaatst. Op bovenstaande foto staan de achterkanten op gelijke hoogte, en is dus duidelijk te zien dat de DB5 een stuk langer is dan de F40.

Lego Creator 10262 James Bond Aston Martin DB5

Ook vanaf de bovenkant is duidelijk te zien dat de DB5 een stuk langer is dan de F40. Wat wel opvalt is dat de F40 een breedte heeft van 16 studs, terwijl de DB5 het op een breedte van 14 studs houdt. In werkelijkheid zijn beide wagens ongeveer even groot, dus dit toont een duidelijk verschil in schaal tussen beide auto’s.

Conclusie

Hoewel het vangen van de afgeronde vormen van de klassieke Aston Martin DB5 in de hoekige vormen van LEGO toch nog erg lastig is, vinden wij dit model toch bijzonder geslaagd. De bouwervaring tijdens het bouwen is absoluut ongeëvenaard met diverse verrassende en bijzondere constructies. Ook heeft dit model veruit de meeste interactieve eigenschappen van alle voertuigen in deze reeks van Creator Expert model auto’s. Helaas is de prijs vanwege waarschijnlijk de gekoppelde licenties wel aan de hoge kant. Voor precies hetzelfde geld kan ook de Downtown Diner gekocht worden, welke bijna het dubbele aantal LEGO onderdelen biedt! Voor echte James Bond fans die ook LEGO fan zijn hoeft er geen twijfel te bestaan om deze set aan te schaffen. Ook voor verzamelaars van de Creator Expert voertuigen serie hoort deze set gewoon in de verzameling thuis. Voor mensen die twijfelen: bedenk goed welke andere LEGO sets je voor hetzelfde geld ook kunt kopen en overweeg of je daar niet meer plezier aan zult beleven.

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door LEGO. Onze mening en conclusie van de LEGO Creator Expert 10262 James Bond Aston Martin DB5 is geheel onafhankelijk. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed gehad op de uiteindelijke score. We willen LEGO bedanken voor het voorzien van een reviewexemplaar.

LEGO Creator Expert 10262 James Bond Aston Martin DB5

8.2

Prijs/kwaliteit

6.0/10

Speelplezier

8.0/10

Bouwplezier

10.0/10

Displaywaarde

8.0/10

Verzamelwaarde

9.0/10

Pluspunten

  • Fantastische bouwervaring
  • Gave interactieve functies
  • Prima display waarde
  • Echte James Bond wagen
  • Stevig solide model

Minpunten

  • Hoge prijs per onderdeel
  • Vloeiende lijnen van echte DB5 ontbreken
  • Doordruk strips in de doos
Vorig artikelNieuwe LEGO kerstballen 2018
Volgend artikelLEGO BrickHeadz 41631 Newt Scamander and Gellert Grindelwald
Als kind bouwde ik van alles en nog wat met LEGO, maar toen ik ouder werd liet ik de LEGO-liefde lange tijd links liggen. In 2015 kwam die oude liefde echter weer helemaal terug. De LEGO thema's waarin ik het meest geïnteresseerd ben zijn Star Wars, Ideas, en Creator. Binnen Creator dan weer voornamelijk de Creator Expert sets zoals de Modular gebouwen en de Expert Cars, hoewel sommige Creator 3-in-1 sets mij ook erg aanspreken. In het dagelijkse leven ben ik getrouwd en heb ik twee kinderen die ik ook de liefde voor LEGO probeer door te geven. Inmiddels ben ik geen redacteur meer op Bouwsteentjes.info, maar het verzamelen en bouwen van LEGO blijft ik met veel plezier doen.