LEGO 60073 Dienstwagen Review

2
483
LEGO 60073 Dienstwagen

Vandaag reviewen we de eerste set van 2015. Het gaat om de LEGO City Dienstwagen (60073) die samen met andere LEGO City sets eerder in de winkels verkrijgbaar zijn als verwacht. Alle overige thema’s laten nog even op zich wachten (op een enkele na bijvoorbeeld de Disney Frozen set). Een set die mij meteen aansprak is de Dienstwagen die we vandaag uitgebreid gaan bespreken. Het is geen vernieuwende set en we hebben al veel vergelijkbare voertuigen gezien. Het chemisch toilet is denk ik het element wat deze set uniek maakt. Zal deze set daardoor hoog gaan scoren of valt de set tegen omdat de verwachting te hoog is? Laten we hem snel nader bekijken.

LEGO 60073 Dienstwagen

De LEGO 60073 Dienstwagen zit verpakt in een klein doosje maar weegt aardig wat! De set heeft een aanbevolen leeftijd van 5-12 jaar en bevat 233 onderdelen. Op de voorkant van de doos zien we dat ze het LEGO City logo op een nieuwe manier afbeelden. Ze hebben het blauwe vlak doorgetrokken zodat het logo beter leesbaar is. Op de voorkant van de doos zien we het chemisch toilet opgetild worden door de lange grijparm terwijl er nog een bouwvakker in zit! Zal dat nou een goeie grap zijn of is de chauffeur vergeten dat ze gisteravond bij de chinees hebben gegeten?

LEGO 60073 Dienstwagen

Op de achterkant van de doos zien we de bekende drukgaten. Ik had gehoopt dat ze hier in 2015 afstand zouden doen maar blijkbaar hoef ik daar voorlopig niet op te rekenen en snijden we de doosjes ook in 2015 weer open om de doosjes intact te houden. Verder zien we de gebruikelijke close-ups met de verschillende mogelijkheden die deze set te bieden heeft.

LEGO 60073 Dienstwagen

We snijden de doos open en vinden 3 genummerde zakjes. De zakjes gaan wat lastig uit de doos omdat er best veel onderdelen in een kleine doos gepropt zijn. Ideaal omdat je 9 van de 10 keer met veel te grote dozen blijft zitten.

LEGO 60073 Dienstwagen

Ook vinden we een dik instructieboekje en een stickervel in de doos. Wat heb ik een hekel aan stickers… Je krijgt ze nooit recht hoe erg je ook je best doet. Mijn roze pincet met diamantjes had ik al klaar liggen en had al een beetje rekening gehouden met stickers. Die pincet is overigens uit het make-up tasje van mijn vriendin gevallen voor de duidelijkheid.

LEGO 60073 Dienstwagen

We maken ons eerste en grootste zakje met onderdelen open en beginnen als gebruikelijk met het bouwen van de minifiguren. Vandaag maken we kennis met 2 bouwvakkers. De een ziet er uit of hij een hogere functie heeft aangezien hij een stropdas draagt en een nette outfit uit de kast heeft getrokken. Beide dragen ze een veiligheidshelm maar de bouwvakker in het oranje krijgt er oorbeschermers bij. Dit heeft alles te maken met de grote drilboor waar hij mee dagelijks mee werkt. Ze kijken allebei niet heel erg vrolijk en volgens mij hebben ze een haat-liefdes verhouding.

LEGO 60073 Dienstwagen

Onderstaand beeld bevestigd dat. Gelukkig is het bijna weekend!

LEGO 60073 Dienstwagen

Laten we snel verdergaan en beginnen met de bouw van het voertuig voordat het hier uit de hand loopt. We beginnen met de bouw van het onderstel en plaatsen een soort van trekhaak.

LEGO 60073 Dienstwagen

Daarboven plaatsen we een wit blokje en krijgen we te maken met de eerste sticker van vandaag. En ja hoor… ook met pincet is de eerste sticker direct schreef.

LEGO 60073 Dienstwagen

We bouwen het onderstel verder op en bouwen een klein trappetje aan beide kanten voor de cabine. Zo kan die chauffeur makkelijk instappen als hij uit zijn huidige benauwde positie bevrijd is.

LEGO 60073 Dienstwagen

Deze wagen rijd helaas nog niet elektrisch dus voorzien we het voertuig van 2 tanken. Waarschijnlijk een benzine en een gastank. Het plaatsen van deze 2 ronde stickers ging trouwens een stuk makkelijker gelukkig.

LEGO 60073 Dienstwagen

Na de tanken te hebben bevestigd gaan we terug naar de achterkant van het voertuig en plaatsen daar de verlichting en nog meer stickers! Ook het plaatsen van deze 2 stickers is voor mijn gevoel aardig gelukt.

LEGO 60073 Dienstwagen

We maken het onderstel mooi vlak zodat we verder kunnen gaan met de bouw van de cabine en laadruimte. Ook maken we de voorbumper en plaatsen deze op het voertuig. En weer 3 stickers om te plakken!

LEGO 60073 Dienstwagen

Vervolgens bouwen we de cabine op het onderstel. Allemaal niet heel spannend en we zien weer de bekende mok die bijna in elk LEGO City voertuig verwerkt is. Op de voorkant van de motorkap plaatsen we een sticker met het LEGO City logo erop.

LEGO 60073 Dienstwagen

We voorzien de cabine van een vooruit, verlichting en plaatsen de houders voor de spiegels. Ook krijgt de cabine een ruitje in de achterwand zodat de bestuurder gebruik kan maken van de achteruitkijkspiegel.

LEGO 60073 Dienstwagen

We bouwen het dak op de cabine en plaatsen voor de veiligheid zwaailichten op het dak. Ook maken we de zijspiegels en plaatsen deze op het voertuig. De wagen lijkt een beetje op een Ford Transit met een beetje fantasie!

LEGO 60073 Dienstwagen

We zijn aan het einde gekomen aan het eerste gedeelte en verzamelen de onderdelen uit zakje 2. Vervolgens beginnen we met de laadruimte en bouwen steunen voor de laadkleppen op het onderstel.

LEGO 60073 Dienstwagen

We bouwen een machine op het voertuig waar we zo dadelijk de grote grijparm op plaatsen en waar we deze mee kunnen besturen. 1 hendel is wel een beetje weinig voor de arm die we dadelijk gaan maken maar het idee is duidelijk.

LEGO 60073 Dienstwagen

De grijparm bestaat uit meerdere scharnieren waardoor we de arm in veel verschillende posities kunnen plaatsen. Ook de grijparm voorzien we van de nodige veiligheidsstickers.

LEGO 60073 Dienstwagen

Zoals je ziet op de onderstaande afbeelding kunnen we de grijparm erg compact maken zodat hij ruimte zal besparen op het voertuig.

LEGO 60073 Dienstwagen

We plaatsen de grijparm op het voertuig en kunnen deze alle kanten opdraaien.

LEGO 60073 Dienstwagen

We bouwen de laadruimte vol met accessoires. We plaatsen een bezem, schep, prullenbak, blusfles en veiligheidshekken op de laadruimte. Het begint echt op een werkwagen te lijken en zal voor veel speelplezier zorgen bij de jongere LEGO fans.

LEGO 60073 Dienstwagen

We plaatsen de laadkleppen op het voertuig en de bouw is af. Alleen dit voertuig was al erg leuk om te maken en ik ben tot nu toe erg tevreden over de set.

LEGO 60073 Dienstwagen

We bouwen snel verder en maken een simpele aanhanger die we dadelijk achter het voertuig plaatsen.

LEGO 60073 Dienstwagen

Ook de aanhanger krijgt de nodige verlichting en kentekenplaat. De kleine enkelasser wordt voorzien van een paar dunne bandjes en is daarmee klaar om de LEGO City weg op te gaan!

LEGO 60073 Dienstwagen

We zijn aangekomen bij het laatste zakje met onderdelen. In dit laatste gedeelte van de set bouwen we het chemisch toilet en beginnen met de bouw.

LEGO 60073 Dienstwagen

Al snel hebben we de basis staan, is het toilet klaar voor gebruik en van een doortrek knop en wc rol voorzien. Waar komt die vieze lucht opeens vandaan?

LEGO 60073 Dienstwagen

We plaatsen een deur en bouwen een dakje op het chemisch toilet. Het dak heeft een groot bevestigingspunt voor de grijparm. Het is een klein toilet maar wel lekker knus…

LEGO 60073 Dienstwagen

We voorzien de zijkanten en achterkant van grote blauwe platen en het toilet is dicht. Op deze platen plaatsen we witte borden met de bekende wc symbolen erop. Dat ziet er toch super uit zo!

LEGO 60073 Dienstwagen

Helaas zijn we hiermee aangekomen bij het einde van de bouw. Maar gelukkig valt er genoeg speelplezier met deze set te beleven. De bouwvakkers konden niet wachten en zijn alvast aan het werk gegaan.

LEGO 60073 Dienstwagen

Dat heeft niet lang geduurd! Daar hangt hij alweer en de chauffeur komt niet meer bij van het lachen. Bedankt voor het lezen van de review en vergeet niet een berichtje achter te laten, beoordeling te geven en een duim!

LEGO 60073 Dienstwagen

Beoordeling
 • 7/10
  Prijs/Kwaliteit - 7/10
 • 8.5/10
  Speelplezier - 8.5/10
 • 7/10
  Bouwplezier - 7/10
 • 7/10
  Originaliteit - 7/10
7.4/10

Conclusie

2015 begint goed met de LEGO City Dienstwagen. Voor een prijs van €19,99 heb je deze leuke set in huis die zorgt voor een hoop speelplezier! Het bouwen is leuk en bevat leuke elementen. Geen nieuwe technieken of blokjes maar wel vermakelijk. Het idee van een chemisch toilet is erg leuk en scoort daardoor voor de originaliteit een 7. Zonder het toilet zou de set eens stuk lager gescoord hebben maar is daardoor nu een echte aanrader!