[Review] LEGO 40235 Year of the Dog

2
319
LEGO 40235 Year of the Dog

Elk jaar brengt LEGO een setje uit om het Chinese nieuwjaar te vieren. Dit jaar is het het jaar van de hond en LEGO heeft hiervoor de LEGO 40235 Year of the Dog set uitgebracht. Hoewel de set niet in Europa verkrijgbaar was (uitgezonderd de VK), is het toch een setje dat je makkelijk kunt kopen via bijvoorbeeld Bricklink. Stefan Beerepoot is zo aardig geweest ons een setje op te sturen zodat we hem onder de loep kunnen nemen om te zien of dit een leuk verzamelobject is. Onze conclusie lees je hieronder.

LEGO 40235 Year of the Dog

LEGO 40235 Year of the Dog

Hoewel de Year of sets onder de noemer LEGO Creator en LEGO Seasonals vallen, zijn de sets qua soort doos geheel anders dan de genoemde thema’s. De LEGO 40235 Year of the Dog set zit in een wikkeldoos die voorzien is van vrolijke visuele aspecten. Op de voorkant is de set te zien die je kunt bouwen, wordt het setnummer vermeld, is te zien dat het om het jaar van de hond gaat, en kan de label ingevuld worden in het geval je de set aan iemand cadeau doet. Er wordt ook een klein envelopje afgebeeld dat in de set zit. Op de achtergrond is de oprit van een huis, een huis en wat groen te zien.

De achterkant van de doos bevat een aantal afbeeldingen waarop te zien is welke onderdelen van de hond te accentueren zijn. Er is ook een kleine instructie afgebeeld waarmee wordt uitgelegd wat het eigenlijke doel van de set is en dat is de set cadeau doen. Erg lastig als LEGO verzamelaar, dat begrijpen we, maar het is wel de gewoonte onder de Chinezen om iets cadeau te doen. Op de achtergrond is een grote boom te zien en een handjevol onderdelen die de set rijk is. Al met al is de vormgeving van de doos goed in orde.

LEGO 40235 Year of the Dog

In de doos zitten drie zakjes met LEGO onderdelen, een instructieboekje en een kartonnen envelop. De envelop is bedoeld om een klein bedrag in te stoppen voor de ontvanger van de set. Het totaal aan onderdelen in de set zit op 156. Als we de RRP van €9,99 hanteren die Seasonals normaliter meekrijgen, komen we terecht op €0,10 per onderdeel. Dit is ietwat boven de gemiddelde prijs van Seasonals.

LEGO 40235 Year of the Dog

De bouw

LEGO 40235 Year of the Dog

Wie al vaker een dergelijke set heeft gebouwd zal redelijk bekend zijn met de gebruikte technieken. Er is een gezonde afwisseling van het standaard bouwen en het bouwen volgens de SNOT techniek. De kleuren die gebruikt zijn passen goed bij de Shiba Inu en Akita hondenrassen die oorspronkelijk uit Azië komen. Het is maar net welke hond je er zelf in ziet. Een slimme gimmick die LEGO toegevoegd heeft is een rode 2×2 Turn plate en een rode 1×2 plate die samen aan een rode halsband doen denken.

Zoals al eerder genoemd bevat de set een aantal elementen die geaccentueerd kunnen worden om het model zo van meer uitstraling te voorzien. De staart is aan te passen, de oren kunnen hoger of lager gezet worden en het hoofd is rond te draaien. De kop van de hond is voorzien van een vriendelijke uitstraling en de hond luistert erg goed naar het commando “zit!”. De hond bevat een kleine bouwbare standaard die enigszins luxe aanvoelt door het gebruik van rode en gouden elementen en planten en bloemen. Het enige minpunt dat we hebben is het gebruik van de grijze plates met bal-element en kom-element. Nu zijn we op de hoogte dat LEGO deze elementen niet in het bruin of wit produceert, het is ook geen groot probleem, maar het leidt wel af.

LEGO 40235 Year of the Dog

Conclusie

De LEGO 40235 Year of the Dog past goed bij de vorige LEGO Seasonals die gebaseerd zijn op het Chinese nieuwe jaar. Het is een vrolijk setje om in huis ter display te zetten en leuk om te bouwen. Wel is het zo dat de set niet op het Europese vaste land uitgegeven is en om de set aan je verzameling toe te voegen ben al snel afhankelijk van Bricklink, Brickowl, Marktplaats of Ebay. De prijs zal hierdoor ook iets hoger uitvallen dan de €9,99 die normaliter voor Seasonals wordt gehanteerd, maar je hebt dan wel een prima verzamelobject te pakken.

LEGO 40235 Year of the Dog
Familiefoto!

We willen Stefan Beerepoot bedanken voor het opsturen van dit setje!