LEGO 10222 Winter Postkantoor Review

0
951
LEGO 10222 Winter Postkantoor preview

Wat is een kerst zonder kerstkaarten? Dat geldt ook voor onze Winterdorp bewoners… Daarom kwam in 2011 het LEGO Winter Postkantoor op de markt voor een zacht prijsje van €59.99. Anno 2014 betaal je voor deze set bijna het 3-dubbele en ook ik heb daar met kerst 2011 niet aan gedacht. Dit is de 3e set uit de LEGO Winter serie die in 2009 begon met de Speelgoedwinkel. Sommige vinden dat de kersttrein uit 2006 ook bij de serie hoort maar persoonlijk zie ik dat als een losse set. Wat opvalt bij het Postkantoor in vergelijking met zijn voorgangers en nakomelingen is dat het dak niet volledig wit is. Ook trekt deze set mij het minst aan van de hele serie. Terecht? Laten we het tot de bodem uitzoeken!

LEGO 10222 Winter Postkantoor compleet

De set bestaat uit 7 minifiguren, een postwagen, tuinhuisje met bankje en het postkantoor zelf. De set bevat 822 onderdelen en heeft een aanbevolen leeftijd van 12 jaar en ouder.  Op de voorkant van de doos zien we de complete set afgebeeld. Er gooit een vrouw post in de brievenbus, de postbode is aan het werk, er spelen muzikanten op de achtergrond een vals liedje en zo is er nog meer leven rondom het postkantoor. Op de voorkant van de doos vinden we ook het lichtgevende steentje die we eerder deze week zagen in een review bij het dorpshuisje. Op de achterkant van de doos staan alle minifiguren naast elkaar, zien we een andere hoek van het postkantoor en nog een aantal close-ups.

LEGO 10222 Winter Postkantoor doos voorkant

LEGO 10222 Winter Postkantoor doos achterkant
In de doos vinden we 9 zakjes met onderdelen, het instructieboekje en een stickervel. Niet verdeeld in verschillende zakjes? Tegenwoordig verdeeld LEGO, sets met 100 onderdelen al in 3 instructieboekjes met 15 zakjes. Stop daarmee LEGO we willen weer ouderwets zoeken… Voor een vrij kleine doos komen er aardig wat onderdelen uit de zakjes. We sorteren alle onderdelen zoals gebruikelijk op kleur en we zijn klaar om te beginnen!

LEGO 10222 Winter Postkantoor onderdelen

LEGO 10222 Winter Postkantoor boekje

De minifiguren, het bankje, de postwagen en het tuinhuisje

De minifiguren bestaan uit 4 mannen, 2 vrouwen en een kind. We hebben 2 medewerkers van het postkantoor bestaande uit 1 man en 1 vrouw. We zien een dame met een rok die een brief in haar hand heeft en waarschijnlijk onderweg is naar het postkantoor. Voor de achtergrondmuziek hebben ze 2 geschikte kandidaten gevonden al zien ze er wat luguber uit. Tot slot hebben we een man die een dikke wintermuts op ze kop heeft voorzien van een schep en een klein jongetje in een tuin pak.

LEGO 10222 Winter Postkantoor minifiguren

We bouwen een klein bankje die een voorloper lijkt te zijn van het bankje die we zien bij de Winter Dorpsmarkt. De versie die we vandaag bouwen is simpeler en minder spannend als de opvolger. Naast het bankje hebben we wat sneeuw waar de man met schep en dikke muts mee aan het spelen is. Misschien is het helemaal geen man bedenk ik me nu maar gewoon een uit de kluiten gegroeid irritant ventje! We plaatsen ook het jongetje rondom het bankje met een hoepel in zijn hand waar hij blijkbaar zijn hond mee probeert te trainen. Het moet niet gekker worden vandaag.

LEGO 10222 Winter Postkantoor bankje

Na het bankje komen we aan bij mijn favoriete onderdeel (NOT) namelijk het voertuig. We bouwen een postwagen voor de postbode zodat hij niet door de sneeuw hoeft te fietsen in deze koude omstandigheden.

LEGO 10222 Winter Postkantoor onderstel

Tijden het bouwen van het voertuig wordt ik stiekem wel een beetje vrolijk. Het is een beetje in dezelfde stijl als de kerstboom transportwagen die we eerder zagen bij de limited edition sets uit 2013. We zien fraaie details en mooi afgewerkte vormen wat de postwagen een klassieke uitstraling geeft.

LEGO 10222 Winter Postkantoor wagen

We bouwen een laadruimte op het voertuig en voorzien de laadruimte van 2 pakketjes. Op het dak van de laadruimte bevind zich een grote postzak die niet echt de ideale plaats heeft gekregen. Arbo technisch lijkt me dit niet verantwoord. Tot slot plaatsen we een dak boven het hoofd van onze postbode en de postwagen is af. Het resultaat mag er zijn en is leuker als verwacht!

LEGO 10222 Winter Postkantoor lading

LEGO 10222 Winter Postkantoor postwagen

LEGO 10222 Winter Postkantoor postwagen

Na de postwagen bouwen we het tuinhuisje waar later 2 muzikanten in zullen gaan spelen. We beginnen met de fundering van het huisje die stevig in elkaar zit.

LEGO 10222 Winter Postkantoor vloer tuinhuisje

We bouwen bankjes op de fundering en pilaren waar we het dak op kunnen plaatsen. Het dak van het tuinhuisje is erg gedetailleerd en er ligt sneeuw op. We plaatsen een grote kerstster op het dak van het huisje wat zorgt voor een gezellig sfeertje. Tot slot voorzien we de muzikanten van hun muziekinstrumenten en is ook het tuinhuisje af.

LEGO 10222 Winter Postkantoor tuinhuisje bankjes

LEGO 10222 Winter Postkantoor tuinhuisje

Het postkantoor

Eindelijk het echte werk! We beginnen aan het postkantoor wat een wat klein gebouwtje lijkt in de eerste fases van het bouwproces. We voorzien het gebouw van een mooi vloertje, bouwen de eerste muurtjes, maken een balie waar we post kunnen sorteren en een kleine haard met schoorsteen.

LEGO 10222 Winter Postkantoor vloer

Het postkantoor beschikt over een aantal sorteer bakken waar we post en pakketjes in kwijt kunnen. Boven de balie hangen we een bordje op met gewichten en bij de ingang een bordje met de openingstijden van het postkantoor.

LEGO 10222 Winter Postkantoor muren

We voorzien de serre van ramen en plaatsen een aantal ramen aan de zijkant van het gebouw. Voor deze ramen hangen we blauwe vlammen op ze kop die uiteraard ijspegels moeten voorstellen. Voor mijn gevoel hebben ze dat niet helemaal lekker aangepakt. De manier waarop we ijs/sneeuw zien bij de Werkplaats van de kerstman is een stuk realistischer.

LEGO 10222 Winter Postkantoor ramen

We bouwen de begane grond verder op, plaatsen de voordeur en beginnen langzamerhand aan de eerste verdieping. We voorzien het postkantoor van de nodige pakketjes en brieven en bouwen de voorgevel verder op. Ook plaatsen we het lichtgevende blokje in het postkantoor wat de serre mooi zal verlichten. En gelukkig doet het lampje het deze keer wel (bij de Winter Village Cottage wachtte mij een grote teleurstelling).

LEGO 10222 Winter Postkantoor lampje

We maken en plaatsen het dak met wat sneeuw op het eerste gedeelte van het postkantoor en maken de schoorsteen af. Voor mijn gevoel is het allemaal net iets te simpel met de prijs die ik ervoor heb betaald in mijn achterhoofd.

LEGO 10222 Winter Postkantoor dak sneeuw

Ook bouwen we de opbouw voor de andere kant. Een vrij klein kamertje waar we een gele beker plaatsen. Waarschijnlijk zal dit iets van een kantine voorstellen maar erg gezellig is het niet. Desondanks wel een leuk element en zit goed in elkaar. We plaatsen het torentje op het postkantoor en monteren 2 kleine afdakjes voor boven de voordeur en zijgevel. Ook hangen we een klok boven de ingang wat altijd handig is.

LEGO 10222 Winter Postkantoor torentje

LEGO 10222 Winter Postkantoor opbouw
Tot slot bouwen we het laatste dak wat we ook voorzien van wat sneeuw. Buiten het postkantoor plaatsen we 2 brievenbussen, een boompje en een hele grote rare lantaarnpaal. Het eindresultaat ziet er leuk uit maar is in mijn ogen niet heel spannend. De bedoeling is goed… Uitwerking wat minder!

LEGO 10222 Winter Postkantoor voorkant
LEGO 10222 Winter Postkantoor achterkant
LEGO 10222 Winter Postkantoor totaal

Beoordeling
 • 6/10
  Prijs/Kwaliteit - 6/10
 • 7/10
  Speelplezier - 7/10
 • 7/10
  Bouwplezier - 7/10
 • 6/10
  Originaliteit - 6/10
6.5/10

Conclusie

Het postkantoor is een set die niet aan je kerstdorp mag ontbreken. Helaas is het voor mij de minst leuke set die ik tot nu toe heb gemaakt uit de winter serie. De set is aan de kleine kant en is niet heel erg origineel. Ook qua bouwtechnieken zie ik geen bijzondere elementen. Vandaar een 6.5 voor deze set. Hebben jullie deze set gebouwd? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Laat het weten via een reactie of beoordeel de set met een ster (1 t/m 5 sterren). Bedankt voor het lezen en tot de volgende review.

Verzenden
User Review
0 (0 votes)