LEGO 10199 Speelgoedwinkel Review

0
734
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

De LEGO 10199 Speelgoedwinkel is de laatste LEGO winter set die we bekijken dit jaar. Het is de eerste LEGO winter set die uitkwam in 2009 en is daardoor erg populair. Dat merken we ook aan de prijs van deze set want dit is de duurste in zijn klasse. De speelgoedwinkel alleen al is een lust voor het oog. Bij deze set zit ook nog een grote kerstboom die erg geliefd is bij de fans. Deze kerstboom wordt versierd door een stoere dame die op een hoge ladder de lampjes in de boom hangt. Voor de deur van de speelgoedwinkel is de eigenaar van de zaak een sneeuwpop aan het bouwen en worden er vrolijke kerstliederen gezongen. Ook de kinderen vermaken zich prima met de sneeuw!

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

De set zit in een grote doos. Op de doos zien we dat de set 815 onderdelen bevat. Ook staat er een power function logo op met een lichtgevend steentje zoals we die eerder gezien hebben. De set heeft een aanbevolen leeftijd van 12 jaar en ouder. Op de achterkant van de doos zien we de 7 minifiguren afgebeeld en wat accessoires. Ook zien we diverse close-ups van de set op een mooie achtergrond.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We openen de doos en vinden 8 zakjes met onderdelen. Deze zakjes werden destijds nog niet genummerd dus we kunnen lekker gaan sorteren. We vinden een hoop verschillende kleuren waar ik erg vrolijk van kan worden.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Ook vinden we het instructieboekje in de doos die helaas een beetje gekreukeld was. Ik heb hem enigszins recht kunnen krijgen om scheuren of verdere beschadiging te voorkomen. Het is een vrij dik boekje waar we nu mee aan de slag gaan.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Minifiguren, accessoires en de kerstboom

We beginnen zoals altijd met de minifiguren. We hebben te maken met een jonge dame die verantwoordelijk is voor de kerstboomversiering. Echter snap ik haar Space outfit niet helemaal in dit verhaal. We hebben een oudere man die speelgoedmaker is en een zingend koor. Ook bij het zingende koor heeft de man een vrij apart piloten uniform aan. Zou hij toevallig op schiphol werken? We hebben 3 kinderen waarvan er 2 aan het skiën zijn. Het 3e kind is niet aan het skiën maar heeft als enige een valhelm op. Wat een vreemde taferelen vandaag…

LEGO 10199 Speelgoedwinkel
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Na de minifiguren bouwen we een sneeuwpop. De sneeuwpop heeft een sjaaltje om zijn net en draagt een hoge zwarte hoed. Nu mist hij alleen zijn neus nog maar als je goed gekeken hebt naar de vorige foto’s, heb je kunnen zien dat de speelgoedmaker een grote peen in zijn hand heeft voor de sneeuwpop.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Vervolgens bouwen we een klein gezellig bankje met een boom en een grote lantaarn op de achtergrond. We hebben afgelopen weken al veel lantaarnpalen voorbij zien komen maar ik vind dit wel een heel mooi exemplaar. Op het bankje vinden we een witte kat op de uitkijk. Voor het bankje plaatsen we een kind die sneeuwballen aan het gooien is naar het zingende koor. Wat een donderstraal!

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Het is tijd voor de kerstboom! Eerst bouwen we een grote standaard voor de kerstboom waar we zo dadelijk losse componenten op kunnen plaatsen.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We bouwen een hoop groene platen op elkaar en versieren die hier en daar met wat gele transparante versierseltjes. De losse componenten worden op verschillende manieren gepositioneerd wat voor een realistisch effect zorgt.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Na alle groene platen geplaatst te hebben voorzien we de kerstboom van een grote piek. Ook plaatsen we steuntjes onder de standaard zodat de boom wat hoger komt te staan. De boom is alleen zo nog wel een beetje saai naar mijn idee.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Maar daar is gelukkig hulp… We bouwen een grote uitklapbare ladder voor de dame en plaatsen een slinger met lampjes. Met behulp van deze ladder kan ze de boom tot in de puntjes versieren. Het resultaat is een prachtig versierde kerstboom!

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Bij kerstmis horen cadeautjes dus maken we 3 cadeautjes voor onder de kerstboom. We maken iets wat lijkt op een pop, een sierlijke doos waar een clown uitkomt en een cadeautje in gesloten verpakking met een brief erop. Laat het kerstfeest maar beginnen want wij zijn compleet!

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

De speelgoedwinkel

We beginnen met de bouw van de speelgoedwinkel en verbinden de grondplaten met elkaar. Dit doen we door middel van platte panelen die me doen denken aan een houten vloer. Het wordt helaas geen groot gebouw als ik het zo zie maar we gaan gelukkig nog de lucht in.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

In de winkel maken we een kleine toonbank met kassa en een open haard. We bouwen de muren langzaam op en voorzien deze van de nodige decoratie.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

In de winkel bouwen we een etalage met speelgoed. We maken een rode trein en een blauwe robot die op transparante standaards rusten. Ook beginnen we met de muren en de schoorsteen.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We bouwen de muren verder op en plaatsen de voordeur waardoor de winkel vorm begint te krijgen. Het idee dat het een klein gebouwtje zou worden is bij deze van de baan.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We voorzien de winkel van ramen en plaatsen markiezen als decoratie. De eerste verdieping is hiermee bijna af.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We bereiden het gebouw voor op een nieuwe kleine verdieping boven de voordeur en plaatsen een trap. Bij de entree hangen we een vlag op en plaatsen een lampje naast de deur.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Boven de entree creëren we een kleine ruimte voor de speelgoedmaker. Boven de etalage bouwen we een muur die we versieren met een kerstkrans.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Aan de binnenkant van de winkel hangen we een klok met een stenen kikker erboven. Wat die kikker daar nou moet is mij overigens een raadsel. Het kleine kamertje voorzien we van de nodige ramen.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We decoreren de voorkant van de winkel en het begint er al goed uit te zien! Boven de etalage zijn we al klaar voor het dak maar zullen eerst het kamertje verder opbouwen.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

De zijkant van het kamertje voorzien we ook van een klein raampje en de nodige kerst decoratie. Het muurtje wordt op een bijzondere manier bevestigd om ruimte te besparen.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Ook plaatsen we aan de andere kant een klein muurtje en richten de kamer in. We zien een werkbank met gereedschap waar een auto gemaakt wordt en er staat een stoel in het kamertje. Aan de andere kant van de winkel bouwen we ons eerste deel van het dak. Daarnaast maken we de schoorsteen af en plaatsen wat boompjes naast de winkel.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

We bouwen de andere kant van het witte dak en bevestigen deze op het gebouw. Het is geen ingewikkeld dak zoals we die eerder zagen bij andere winter setjes maar het ziet er wel fraai uit.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Het kleine kamertje is af en plaatsen het lichtgevende blokje aan het plafond. Jammer dat we met dit blokje alleen het zolderkamertje kunnen verlichten en niet de winkel zelf zoals we zagen bij het postkantoor en de bakkerij.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Op het zolderkamertje plaatsen we een simpel wit dak die helaas minder mooi afgewerkt is als het grote dak boven de winkel.  Naast de entree plaatsen we nog een klein boompje en de speelgoedwinkel is af.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel
LEGO 10199 Speelgoedwinkel

Zodra we alle elementen bij elkaar zetten is het al snel een gezellige bedoeling. Dit was de eerste winter set van LEGO en ik denk dat deze set zo goed in de smaak is gevallen dat de daardoor elk jaar een nieuwe versie uitbrengen. De een wat beter als de ander maar ze zijn allemaal bijzonder. Dit is dankzij de kerstboom wel een set die niet aan je winterdorp mag ontbreken. Wat vinden jullie van deze set en review? Laat het weten via een reactie onderaan de pagina. Bedankt voor het lezen en vergeet niet alle overige LEGO Winterset reviews te lezen in de LEGO Seasonal categorie.

LEGO 10199 Speelgoedwinkel


Jouw mening telt!

Heb jij ook de oude versie van de Toy Shop, dan horen we graag wat jij van de set vindt. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via social media.

Wist je dat:

– We elke maand een polybag verloten onder alle reacties van die maand op de website?
– We een LEGO Winkelpagina hebben met LEGO winkels in de Benelux?
– We een LEGO aanbiedingenpagina hebben met de beste deals die er momenteel zijn?
– Je op deze pagina veel gave LEGO MOC’s kunt vinden?
– We een LEGO Woordenboek hebben met alle termen die jij moet weten als LEGO fan?

Beoordeling
 • 7/10
  Prijs/Kwaliteit - 7/10
 • 7/10
  Speelplezier - 7/10
 • 8/10
  Bouwplezier - 8/10
 • 8/10
  Originaliteit - 8/10
7.5/10

Conclusie

De LEGO 10199 Speelgoedwinkel was de eerste winter set en verscheen in 2009. De set is inmiddels 150% in prijs gestegen en is een gewild collectors item. De set heeft een paar kleine verbeterpuntjes maar dat mag de pret niet drukken. Voor kinderen zal er niet veel speelplezier te beleven zijn maar voor de AFOL’s een genot om te bouwen. Het idee om een speciale kerst set op de markt te brengen is LEGO met deze speelgoedwinkel goed gelukt!

Verzenden
User Review
0 (0 votes)