Geestelijk vader LEGO Minifigure overleden

7
1959
Geestelijk vader LEGO Minifigure overleden

Matthew Ashton (Design VP) en Mark John stafford (LEGO Designer), laten via Twitter weten dat de geestelijke vader van de Minifigure – Jens Nygaard Knudsen – deze week is overleden. Jens laat een vrouw, drie kinderen, twee kleinkinderen en ruim 8 miljard LEGO Minifigures achter.

Geestelijk vader LEGO Minifigure overleden

Jens is 78 geworden. Binnen The LEGO Group was hij zeer bekend en heeft hij voor vele successen gezorgd. Buiten The LEGO Group om hoorde je de naam nauwelijks, maar was de kans groot dat je één van zijn meest bekende producten in handen hebt gehad, de LEGO Minifigure.

Minifigure Prototype Moulds 1976-1977

Toen Jens Nygaard Knudsen in 1968 een baan zocht, kon hij uiteindelijk bij The LEGO Group aan de slag als Model Builder. Hoewel hij initieel model bouwer was, werd hij na verloop van tijd een LEGO Designer en later zelfs Chief Designer. Een aantal sets die we aan Jens te danken hebben zijn de LEGO 182 Train Set with Motor, LEGO 7710 Push-Along Passenger Steam Train en de LEGO 733 Universal Building Set. Maar ook het Classic Space thema dat razend goed ontvangen werd.

Early prototypes and first doctor minifigure

In de zeventiger jaren was Jens druk bezig met het ontwerpen van een figuurtje dat door LEGO gebruikt kon worden in hun sets. Meer dan 50 concepten kwamen uit het hoofd van Jens. In 1978 patenteerde en produceerde LEGO één van deze ontwerpen. Het design van het figuurtje uit 1978 is exacte hetzelfde als die van vandaag de dag. 1978 was hét jaar waarin de iconische LEGO Minifigure geboren was. Nu ruim 40 jaar later zijn er meer dan 8 miljard van deze LEGO Minifigures geproduceerd. Meer dan er mensen leven op de wereld. Waar het begon als een figuurtje met een geel hoofd om rassenneutraal te zijn, besloot LEGO vele jaren later hier in specifieke gevallen van af te wijken. Uiteindelijk blijft de LEGO Minifigure met geel hoofd het meest iconische en het meest geproduceerde.

Productie van LEGO Minifigures

In een eerder gepubliceerd artikel, gingen we in op de productie van de LEGO Minifigures. Mocht je het interessant vinden, dan is het zeker het lezen waard.