LEGO Woordenboek

LEGO WoordenboekOnder de AFOL’s wordt er vaak in de “LEGO taal” gesproken. Dit kunnen afkortingen en synoniemen zijn, of bepaalde woorden die (ver)wijzen naar een bouwtechniek, onderdeel of term. Je kunt ze nu gemakkelijk leren door middel van dit LEGO woordenboek.


A


ABS:
Staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene, het materiaal waar LEGO onderdelen van gemaakt zijn.

AFOL:
Een afkorting voor Adult Fan(s) Of LEGO. Een volwassen LEGO fan.


B


BI:
Building Instructions of Bouw Instructies.

Bignette:
Een formaat LEGO creatie dat tussen een vignette en diorama in zit.

Blearsk:
Verwijzing naar een kleur, in dit geval de nieuwere tint Mearsk blauw. Bekend van de blauwe kleur die Mearsk schepen hebben.

Bley:
In 2005 is de tint van old grey veranderd in een blauwere grijs. Hierdoor is Grey veranderd in Bley. De naam heeft betrekking op deze nieuwere kleur grijs met een ietwat blauwe tint.

BOLOCs:
Built of Lots of Colors. Een bouwwerk dat uit heel veel verschillende, vaak felle en vrolijke, kleuren bestaat. Kort gezegd, een bouwwerk voorzien van bonte kleuren.

Brand Retail Stores:
De officiële winkels van LEGO. Deze zijn te vinden in bijv. Duitsland, België, Frankrijk, America en veel andere landen. Nederland heeft tot op heden geen officiële LEGO Stores.

Brick-built:
Een LEGO onderdeel dat gemaakt is van verschillende andere kleinere LEGO onderdelen welke de vorm hebben van een bestaand onderdeel.

Brick Friday:
De LEGO versie van Black Friday. Vaak gepaard met leuke promoties of kortingen.

Bricklink, B-Link of BL:
Bricklink, de grootste LEGO marktplaats op het internet. Je vindt hier losse onderdelen en sets, maar ook minifigures en bouwinstructies.

Brickowl:
Vergelijkbaar met Bricklink. Een online marktplaats waar je LEGO onderdelen, sets, bouwinstructies en stickers kunt kopen bij particulieren.

BS:
De afkorting kan slaan op Bouwsteentjes of op Brickset. Let er wel op dat BS enkel in Nederland en België kan slaan op Bouwsteentjes!

Build in Bag:
Dit betekent dat je een setje bouwt zonder dat je het zakje open maakt. Zoals je al kunt verwachten is dit enorm uitdagend. Dit word vaak gedaan bij Polybags en kleine sets waarbij er maar één zakje LEGO in het doosje zit. Een populaire bezigheid tijdens LEGO evenementen.

BURP:
Een afkorting voor Big Ugly Rock Piece. Grote rots-onderdelen van LEGO.


C


CAD:
Computer Aided Design. Een voorbeeld is LDD (LEGO Digital Designer) waarmee je op een computer jij eigen creaties kunt maken met alle onderdelen die door LEGO zijn gemaakt. Je kunt makkelijk je eigen creaties maken zonder zorgen te maken of je alle onderdelen hebt.

Cheese slope(s):
Deze onderdelen lijken op een puntje kaas. Dit zijn de 1×1 plate slopes.

Clone, kloon:
Een na-aper. Een merk dat ook constructiespeelgoed is gaan maken dat als product als twee druppels water op LEGO lijkt, bijvoorbeeld Megablocks. Wel hebben ze een eigen merk gecreëerd en hanteren ze andere verpakkingen en licenties. Niet te verwarren met Knock-Off merken!

Confidential:
Dit woord tref je veelal aan bij sets die vroegtijdig gelekt zijn. LEGO probeert met een ‘confidential’ watermerk het verspreiden van de visuals tegen te gaan. Helaas voor LEGO zijn er veel mensen en websites die hier niets van aantrekken. Gelukkig voor de LEGO fan dat ze wel de ronde doen zodat je alvast weet wat je zoals kan gaan verwachten. Het plaatsen hiervan kan gevolgen hebben. Op Bouwsteentjes.info vind je geen gelekte afbeeldingen!

Crap-o-Blocks:
Een andere term voor na-apers zoals Megablocks. Desondanks kan de kwaliteit erg goed zijn!

Custom:
Niet officiële LEGO onderdelen die vaak thuis gemaakt worden. Denk hierbij aan onderdelen die je maakt met je eigen mal (vaak wapens), maar ook stickers voor op LEGO steentjes, lampjes en prints vallen onder deze categorie. Custom onderdelen worden niet door elke LEGO fans gewaardeerd, maar je ziet het wel steeds vaker gebruikt worden.


D


D2C:
Direct to Consumer. Dit zijn LEGO sets die door LEGO direct aan de klant worden verkocht zonder dat daar een retailer tussen komt. Soms gebeurt het wel dat dergelijke sets in LEGO speciaalzaken worden verkocht. Voorbeelden van D2C sets zijn de LEGO Star Wars UCS lijn, LEGO Creator Modular sets, LEGO Seasonal en LEGO Exclusives.

Dark Ages:
De tijdsperiode waarin je niet meer geïnteresseerd bent in LEGO. Vaak na je kindertijd en tijdens de studieperiode. Mensen worden in veel gevallen weer fan van LEGO zodra ze zelf kinderen hebben of met pensioen gaan. De tijd tussen je laatste keer LEGO en herontdekking noemt men de Dark Ages.

Dacta:
De educatieve lijn van LEGO.

Decals:
Bijgeleverde stickers die extra detail geven aan LEGO onderdelen. Vaak ongewenst bij volwassenen die het liefst beprinte onderdelen zien.

Diorama:
Een grote MOC die een grotere setup heeft dan een Vignet of Bignette. Bijvoorbeeld een gedeelte Rivendell of Endor met alles erop en eraan.


G


Greebles of Greebling:
Een techniek waarbij kleine en/of ongewone LEGO onderdelen samen iets moois maken. Vaak om details te krijgen. In het Nederlands ook wel gepriegel genoemd.

Grűschteling:
Woord dat gebruikt wordt om het geluid dat LEGO onderdelen te maken uit te leggen.

GWP:
Gift With Purchase. Het woord slaat op de gratis sets die je krijgt bij aankoop van een bepaald LEGO product. Doordat het gratis is, mag je het een geschenk noemen. We hanteren daarom de afkorting GWP.


H


Hands in pockets:
De allereerste minifigures hadden geen losse armen. Vandaar dat het leek alsof hun handen in hun broekzakken zaten.


I


Illegal:
Technieken die teveel stress veroorzaken op individuele LEGO onderdelen. Met andere woorden hebben deze onderdelen geen goede connectie en vallen gemakkelijk van elkaar af, of zorgen dat LEGO elementen scheurtjes krijgen en niet meer te gebruiken zijn.

Impuls:
Iedere LEGO fan heeft er last van. Die ene impulsaankoop van een paar euro. Dit kan losse onderdelen betreffen, minifigs of een klein setje. Maar ja, die ene strakke aanbieding is wel heel erg aantrekkelijk natuurlijk 😉

ISD:
Imperial Star Destroyer. Verwijst naar een schip uit het Star Wars universum, uiteraard de LEGO variant.


J


Jumpers:
Een 1×2 plate met een stud in het midden.


K


Knock-off:
Een ‘merk’ dat o.a. LEGO steentjes 1 op 1 kopieert. Dit gaat vaak zo ver dat dit soort bedrijven de verpakking en visuals bijna identiek op die van LEGO laten lijken. Enkel verschilt het “merk”, het lettertype en setnr. Een voorbeeld hiervan is Lepin.


L


Leak(s):
Een gelekte LEGO set. Dit is iets waar LEGO niet blij mee is en het plaatsen van dergelijke foto’s wordt niet gewaardeerd en kan zelfs leiden tot een ban op sommige fora, websites en Facebook pagina’s. Desondanks kan LEGO weinig doen aan visuals waar geen confidential watermerk op zit.

LCP:
LEGO Certified Professional. AFOL’s die door LEGO erkent zijn en zelfstandig, na goedkeuring van LEGO, LEGO Certified Professional sets uit mogen brengen. Vaak erg gelimiteerd en tegen een hoge kostprijs.

Legal:
Goedgekeurde en sterke technieken die zorgen voor een stevig bouwwerk.

LUG:
LEGO User Group. Dit kan een lokale LEGO club zijn, een website of zelfs een Facebook groep. Niet te verwarren met een RLUG.

LURP:
Little Ugly Rock Piece. Een kleine variant van de BURP.


M


Mech:
Een grote robot, zoals Transformers, gemaakt van LEGO.

Mecha:
Vergelijkbaar met een Mech, enkel is dit een kleiner variant.

Microfig of Microfiguur:
Een micro Minifiguur dat in de LEGO bordspellen voorkomt.

MILS:
Modular Integrated Landscaping System. In feite maak je kleinere modulaire landschappen die je door middel van pins aan elkaar vast kan zetten. Doordat dit modulair en kleinschalig is, kun je zo een groot diorama/landschap bouwen dat je constant kunt aanpassen zonder het landschap op deze modules aan te passen.

Minifig, Minifigure of Minifiguur:
Standaard LEGO figuurtje dat in bijna elke LEGO set te vinden is.

MOC of MOC’s:
My Own Creation. Een creatie naar eigen fantasie dat gebaseerd kan zijn op een bestaande set, maar in zijn geheel af moet wijken om het een MOC te mogen noemen.

MOCCER:
Iemand die veel eigen creaties maakt.

MOD:
Een mod is een afkorting voor modificatie (aanpassen). Kort gezegd betekent dit dat je een bestaand ontwerp van LEGO lichtelijk aanpast door er je eigen draai aan te geven. Een mod kan ook slaan op een moderator die je vaak op (LEGO) fora, websites en Facebookpagina’s tegenkomt.

MISB:
Mint In Sealed Box(bag). Een set die nieuw is zonder een scheurtje of deukje. Tevens moeten alle seals nog intact zijn. Kort door de bocht: Nieuw ongeacht de leeftijd.

MURP
Mini Ugly Rock Piece. De kleinste variant van de BURP.


P


PAB, PAB Wall of PAB muur:
Pick a Brick muur waar je losse LEGO onderdelen uit kan halen. Bijvoorbeeld in LEGO stores en LEGO speciaalzaken.

Polybag:
De welbekende zakjes LEGO. De naam heeft het te danken aan het materiaal waar de zakjes van gemaakt zijn, polyethyleen.

Purist:
Een MOCCER of LEGO verzamelaar die enkel echte LEGO onderdelen wil verzamelen of gebruiken. Dit geldt ook voor Custom parts.

POV:
Point Of View. De hoek van waaruit je een object, in dit geval LEGO, bekijkt.

Promo of promoties:
Promoties bij LEGO aankopen of op evenementen en LEGO store openingen. Dit kunnen zowel moeilijk verkrijgbare en/of dure sets zijn, maar ook kleine sets of polybags.


Q


Q Element:
Test onderdelen uit een mal waar LEGO onderdelen mee gemaakt worden. Vaak verschijnen deze in een bont kleuren pallet en zijn heel erg verzamelbaar. Deze onderdelen worden in de LEGO fabrieken streng bewaakt en weggegooid vanwege de hoge prijzen die men vraag op ebay. Moeilijk verkrijgbaar!


R


Release (datum):
De data of tijdspanne waarop/waarin LEGO sets, films, games of boeken uitgebracht gaan worden. Bijv. Winterrelease en zomerrelease.

RLFM:
Recognized LEGO Fan Media. Dit is een door LEGO erkende fan-website, maar wordt niet gesponsord door LEGO.

RLUG:
Recognized LEGO User Group. Dit is een LUG die erkent wordt door LEGO en toegang krijgt tot het ambassadeurs netwerk van LEGO. Een RLUG krijgt steun van LEGO omtrent events, leden mogen bulk inkopen doen en een RLUG kan worden voorzien van LEGO sets.

Rory:
De standaard 2×4 LEGO steen.

RRP:
Recommended Retail Price. Aanbevolen verkoopadviesprijs voor LEGO sets. Vaak gehanteerd op LEGO Shop@home en in de LEGO Stores. Met goed zoeken is er bijna altijd een lagere prijs te vinden.


S


S@H:
Shop At Home op LEGO.com, de officiële LEGO webshop.

Seasonal:
Seizoensgebonden LEGO sets. Deze sets zijn vaak als promo of aankoop beschikbaar op LEGO Shop@home of in de LEGO Stores. Denk aan Kerst, Pasen, valentijn, halloween en thanksgiving.

SigFig:
Een Minifigure die aangepast is dat deze op jezelf lijkt. Dit kan ook een fantasie figuur zijn welke je beschouwt als jezelf. Soort van alias.

SNOT:
Studs Not On Top. Dit refereert naar een bouwtechniek waarbij de Studs, zie Studs, niet aan de bovenkant zitten maar bijvoorbeeld aan de zijkant(en) of aan de onderkant.

STAMP:
STicker Across Multiple Pieces. Dit houdt simpelweg in dat een geplakte sticker over meerdere individuele LEGO onderdelen geplakt is. Niet erg handig, maar het komt soms voor.

Stud:
Een stud is het woord dat gebruikt wordt voor de nopjes van LEGO onderdelen. Zie SNOT.

Swooshable:
Een woord dat wordt gebruikt om de speelbaarheid van LEGO vliegtuigen of ruimteschepen, zonder dat deze uit elkaar vallen of lastig op te pakken zijn, aan te duiden.


T


TLC/TLG:
The LEGO Company of The LEGO Group.

Trainers:
Volwassen LEGO fans die graag met (LEGO) treinen aan de gang zijn.

TRU:
Afkorting voor Toy’s R Us.


U


UCS:
Ultimate Collectors Series. Star Wars is de lijn waarin deze sets worden uitgebracht. De duurdere grote sets die eigenlijk meer bedoeld zijn als display set dan speelset. Alhoewel er wel UCS speelsets zijn, zoals het Ewok Village.


V


Vignette:
Een kleine LEGO MOC die bestaat uit maximaal een 16×16 opervlakte waarin je een scenario nabootst. LEGO heeft in het verleden ook Vignettes als Seasonals uitgebracht.

(HD)Visual(s):
De officiële foto’s van LEGO sets die door LEGO wordt gebruikt voor hun producten. Visual betekend niets meer dan afbeelding/plaatje, maar als LEGO fans gebruiken we het woord Visual. HD Visuals zijn dezelfde foto’s, maar dan in HD kwaliteit.


W


WIP:
Work In Progress. Een onafgebouwde LEGO set of MOC. Wordt meer gebruikt in samenhang met het woord MOC omdat dit namelijk vaak een lang proces is.


Hopelijk heb jij wat aan dit woordenboek en ben je binnen no time een volwaardig LEGO expert en smijt je op fora en Facebook-pagina’s met afkortingen waar je een andere mee omver blaast 😉