Uitgelicht: LEGO Ideas Anatomini met commentaar van designer Stephan Niks

0
3468
LEGO Ideas Anatomini

LEGO Ideas staat vol MOC’s die het bij lange na niet gaan halen. Dit betekend niet dat het nou slechte ideeën zijn, maar soms is er gewoon weinig animo voor of is de marketing de boosdoener. Daarnaast staan er heel veel gave MOC’s op die bij vele de mond open doet laten vallen en grote kans hebben om de 10.000 supporters te behalen. De LEGO Ideas Anatomini van Stephan Niks is daar één van. We hebben het project uitgelicht en aan Stephan gevraagd of hij er wat over kan vertellen. Dat laatste deed hij met plezier. Je kan alles omtrent Anatomini hieronder lezen en laat Stephan vooral weten wat jij er van vindt!

We beginnen met Stephan die wat over zichzelf verteld en zijn Anatomini MOC. Zo krijg je een kijkje in wat er aan vooraf gaat (de anatomie van een LEGO Ideas project 😉 ) en wat iemand kan inspireren om een dergelijke MOC te maken en in te zenden op LEGO Ideas.


LEGO Ideas Anatomini door Stephan Niks

LEGO Ideas Anatomini door Stephan Niks
LEGO Ideas Anatomini door Stephan Niks

Mijn naam is Stephan Niks. Ik ben 47 jaar en woon in Gouda. Ik ben ingenieur en werkzaam als 3D visualisator op een bureau dat luchthavens ontwerpt.

Vanaf mijn 4e jaar was LEGO alles voor mij en in 1977 was daar op eens Technisch LEGO. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Daarna het standaard verhaal: de dark ages. Zo’n 14 jaar geleden begon ik weer met Technic. Maar de liefde voor treinen en modulars was groter. Ik bouwde een leuke collectie op en begon zelf treinen te ontwerpen. Tot ik 3 jaar geleden LEGO Ideas ontdekte.

“Al met al is elke onderdeel gemiddeld 8 keer ontworpen”

Ik maak mijn LEGO ontwerpen met LEGO Digital Designer en werk ze vervolgens uit in 3D Studio MAX en Lumion tot plaatjes en animaties. Mijn ideeën hebben geen vast thema. Ik heb een interesse voor techniek en wetenschap. Ik ontwerp wat ik leuk vind en wil graag iets uitleggen. Ook doe ik altijd gedetailleerd onderzoek naar hoe iets werkt en hoe het er uit ziet. Mijn achtste inzending, Anatomini, staat net op Ideas en slaat goed aan.

Anatomini is een Minifigure die 10x vergroot is. Hij is gebouwd uit standaard LEGO stenen.
Maar er is meer. Anatomini heeft een gespleten persoonlijkheid: als je de 2 helften uit elkaar schuift verschijnt zijn skelet inclusief organen. Of is het een menselijk skelet?

In 2016 kwam ik op het idee om een vriendelijk ogend menselijk skelet te maken van LEGO. Ik zocht naar anatomie plaatjes en kwam kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Jason Freeny tegen. Hij maakt tekeningen en sculpturen van opengewerkte cartoonfiguren. Dat bracht me op het idee om een skelet te maken van een minifiguur.

What is the most incredible machine in the world? It is closer than you think: it’s you!

Ik begon met de borstkas, maar legde het plan terzijde omdat het me te hoog gegrepen leek. Het liet me niet los en in maart 2017 startte ik weer en het lukte. Al gauw ontstond het idee om het skelet te omhullen met een Minifigure. Dit passend maken was echt een uitdaging. Vervolgens bedacht ik dat Anatomini organen moest krijgen en zelfs bloedvaten. Ik heb nog overwogen hem spieren te geven maar dat vond ik afbreuk doen aan het beeld. Al met al is elke onderdeel gemiddeld 8 keer ontworpen.

Wat eerst slechts een uitdaging was is uitgegroeid tot een sculptuur met een verassing van binnen of een speels educatief hulp middel voor biologie docenten en doctoren. Helaas is het nu nog een 3D model, maar met jouw hulp kan het een echte LEGO set worden.


LEGO Ideas Anatomini

Jullie zijn natuurlijk benieuwd wat je mag verwachten van dit project. Alle details kan je lezen na de foto’s. De foto’s kan je vergoot bekijken door er op te klikken. Let vooral op de details die vermeld zijn.

Anatomini: Human anatomy captured in the iconic LEGO Minifigure

By 2019 humans will be outnumbered by LEGO Minifigs. Yet we don’t know much about the little yellow fellow. Until now…

Why?
What is the most incredible machine in the world? It is closer than you think: it’s you!
Ever wondered how this machine works by only adding fast food, soda drinks and polluted air? Imagine YOU, each teacher and doctor has Anatomini on his desk: Biology will not be boring or scary anymore. So don’t hesitate to share Anatomini and let’s go viral (to keep it in biology terms).

The build
Just like the design of your own body, Anatomini has evolved into a complex being. With its 2128 bricks it will be a challenging build. Next to that it will also be a fun and learning experience about yourself. A variety of techniques is used to bring him or her to live. The skeleton is mainly made of Technic bricks to bare the weight and to protect the delicate organs which are made of smaller bricks and hoses. The sarcophagus is made of solid bricks to make it stand by itself, but also has interesting techniques in the head, arms and back of the pants.

Playability
Anatomini has a high educational value. It’s fully posable, while organs can easily be removed and placed back for learning purposes. It’s anatomically correct with the bones and main organs in the right spot, in the right size.

Note: No Minifigs were harmed during research!

Brick count and size
The set can be divided in 5 parts, all with its own building techniques:
The base  –  188 bricks  –  large bricks and plates  –  33,6 x 25,6 cm
Two outer body parts  –  1125 bricks  –  large primary coloured bricks  –  43,2 cm high (excl. plate)
The skeleton  –  441 bricks  –  mainly white technic elements
The organs  –  364 bricks  –  small colourful bricks
Two minifigs  –  10 bricks
Total:  2128 bricks

Bodyparts
All in it’s right size and place:
Skeleton: all main bones, skull, joints and spine
Brain: brain centre, left hemisphere, right hemisphere (both easily removable to have access to the brain centre)
Ears: cohlea
Eyes: iris, eyeball, optic nerves, optic chiasma (=crossing of the nerves)
Blood and oxygen circulation: trachea, lungs, heart, aorta, main vein and bifurcations
Digestive system (top down): esophagus, spline, stomach, liver, pancreas, gallbladder, small intestines, appendix, colon and urine bladder

Posable body parts
Head, jaw, tongue, eyes, arms, hands, fingers
The Anatomini skeleton is fixed on the baseplate by two red pins and stands by itself.
By removing the red pins at the hip and knees even the legs can bend.


Zoals je kan lezen is er veel aan dit project vooraf gegaan. Je kan de Anatomini vinden op LEGO Ideas waarna je met jouw LEGO ID in kan loggen en het project kan steunen. Dit alles kost maar een minuut van je tijd, maar kan wel resulteren in dankbare Stephan en een eventuele nieuwe LEGO Ideas set.

Jouw mening telt!

Wat vind jij van de LEGO Ideas Anatomini en het achterliggende verhaal? Ga jij het project steunen en zie je het gaarg als LEGO Ideas set uitgebracht worden? Laat het ons en Stephan weten in een reactie onder dit artikel of via social media.

Wist je dat:

– We elke maand een polybag verloten onder alle reacties van die maand op de website!
– We een LEGO aanbiedingenpagina hebben met de beste deals die er momenteel zijn!
– Je op deze pagina veel gave LEGO MOC’s kan vinden!
– We een LEGO Woordenboek hebben met alle termen die jij moet weten als LEGO fan!